Ellentmondások között is harmóniát teremtettek

2021.07.23. 18:53

Zárult az idei kísérleti beton szimpózium

Látszólagos ellentmondásokban teremtettek harmóniát a VI. Hódmezővásárhelyi Kísérleti Beton Szimpózium művészei. Fa, porcelán, organikus és geometrikus minták találkoztak ismét a szürke, ipari alapanyaggal. 

T. Sz.

Haber Szilvia a természeti formákat idézi meg digitális technológiával.

Fotó: Tábori Szilvia

Az ötéves Flóra unoka katicákat formázó rajza, szabályos formák és kötetlen minták, a porcelán sajátos „akaratának” és a beton sajátosságainak ötvözetében készültek el Kiszely Mária belsőépítész idei munkái. Ahogy ő fogalmazott, ellentét és feszültség ötvöződik alkotásaiban.

Az anyag nem felejt

A korábbi beton szimpóziumokon Kiszely Mária valamiféle hasznosságra törekedett.

Vegyük például a Balaton melletti, csopaki mezítlábas sétaösvény ihlette, kaviccsal, bazalt törmelékkel, mulccsal és egyéb anyagokkal kevert beton sétány-részletét tavalyról. Vagy a főként játszótéri mászókát idéző, kerekded alkotását. Idén inkább a lelki hasznosság felé lépett egyet alkotásaival, félretéve a puszta funkcionalitást. Most kísérletező kedve inkább esztétikai táplálékot nyújt. – Évekkel ezelőtt beleszerelmesedtem a porcelánba, de nem igazán tudom még használni. Ez az anyag ugyanis nem felejt, tehát ha még nyersen megemelem a sarkait, a mozdulat egészen biztosan meglátszik égetés után – magyarázta Kiszely Mária a porcelán és beton ötvözetével készült alkotásának felfelé ívelő, középső részéről.

Zen kert ihlette harmóniában

Látszólagos ellentmondásokban teremt harmóniát Csala Zsuzsa, a makói születésű keramikusművész, aki három éve már a betonnal kísérletező csapat aktív tagja. Egyszerre játszik a geometrikus és organikus formákkal, természetközeli és szürke színekkel. – Az ellentétek meghatározzák az emberi létet, mint a jin és a jang, a női és a férfi energiák, a sötétség és a világosság. Mégis megteremthetjük világunk egyensúlyát – fogalmazta meg indíttatásáról. Hozzátette, hogy a mai rohanó világban mindannyian küzdünk a lelki lecsendesülés vágyával, amit a körülöttünk lévő tárgyakkal könnyebben megteremthetünk. A barátságos, zöldre színezett betonból készített, lótuszlevelet formázó lépőkövei szinte sugározzák a nyugalmat. Talán éppen azért, mert a növény mintázatát kézzel alakította. Idén tovább kísérletezett a zen kert ihlette, szelíd okker sárgás és zöldes bonsai tartókkal. Az elemek funkciójuk szerint bonsai fák otthonai lehetnek, önálló díszítő elemként a nyugalom, az egyszerűség, a letisztultság szimbólumai.

Digitális kövületek újratöltve

Haber Szilvia, Ferenczy-díjas keramikusművész már korábban is igen innovatív eszközöket választott. Zsaluformáit 3D-s nyomtatóval gyártotta le és abba öntötte a betont, így alkotva a digitális kövületek elnevezésű kisplasztikákat. Idén a korábbiaknál nagyobb mérettel és könnyített betonnal kísérletezett. Kőzúzalék helyett polisztirol gyöngyöket kevert az anyagba. Térben szabályosan elhelyezett, szimmetrikus, tengelye körül forgó plasztikái a szabályos vonalak és tervezettség ellenére sem merevek, a művészi játéktól nagyon is a természetet idézik. Haber Szilvia szerint a fenyőtoboz, a falevelek is meghatározott geometria szerint rendeződnek, mégis egyediek.

A 6. Hódmezővásárhelyi Kísérleti Beton Szimpózium alkotásai a korábbi évek munkáival együtt hétköznaponként 10 és 16 óra között megtekinthetők a Nemzetközi Kerámia Központ udvarában, a Nagy Sándor utca 9. szám alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában