Cukiság, vagy undorító?

2 órája

Egy sün állkapcsából készített medált egy diák – videóval

Sün alsó állkapocsból készített medált az ásotthalmi erdészeti iskola diákja, Varga Mátyás.

Arany T. János

Különleges medál lóg az egyik diák nyakában. Csak közelről látszik, hogy egy rágcsáló hófehér állkapcsa csillan meg a napfényben. A jánoshalmi Varga Mátyás, az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja elmesélte, régóta gyűjti a csontokat. A minap talált egy elütött sünt, aminek nagyon megörült, mert mint mondta, csodás állapotban volt a tetem. 

sün koponya, állkapocs, Ásotthalom
Varga Mátyás, az ásotthalmi erdészeti iskola diákja egy jó állapotban talált sün tetemét felhasználva készített medált a rágcsáló alsó állkapocsból. Fotó: Karnok Csaba

A koponyát elvittem haza, lefőztem, fertőtlenítettem és medált készítettem belőle úgy, hogy egy vékony dróttal körbetekertem

 – foglalta össze röviden az egyébként valóban rövid folyamatot.

Az ásotthalmi erdészeti iskolában nem Matyi az egyetlen diák aki ilyesmivel tölti az idejét. Nagy Nándor évek óta foglalkozik állatpreparálással. Korábban elhozta nekünk egyik munkáját. Egy rendkívül élethű szajkó párt is szeretett volna megmutatni nekünk, de a földről felröppenő madár kitárt szárnya miatt nem fért be biztonságosan a dobozba. 

A szegedi erdészetiben, a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban pedig annyira népszerű a preparálás, hogy idén márciusban preparátor szakkör indult a Csemetekertben az iskola baktói gyakorlati oktatási helyén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában