Pályázati támogatás

3 órája

Csongrádi fejlesztések 1,3 milliárdból

Tovább zöldítik a térség legzöldebb városát. Több mint egymilliárd forint támogatással várhatóan jövő tavasszal kezdődnek a csongrádi fejlesztések. Az önkormányzat három pályázaton is nyert.

Tábori Szilvia

Három fontos pályázaton is nyert támogatást a csongrádi önkormányzat, mintegy 1,3 milliárd összértékben. A várhatóan tavasszal kezdődő fejlesztések a városközpontot érintik. Máté Attila alpolgármester lapunkat arról tájékoztatta: településük régi vágya a városközpont-fejlesztés, a terveket előzetes lakossági felmérés alapján készítették. Igyekeztek pályázatukba beépíteni azokat az elemeket, amelyek fontosak lehetnek a lakosságnak. 

csongrádi fejlesztések, városközpont, Máté Attila
A csongrádi fejlesztések várhatóan jövő tavasszal kezdődhetnek. Fotó: Maszlag Edina 

Csongrádi fejlesztések

Így a 700 millió forint támogatási keretből tovább növelik ott a zöldfelületeket, miközben a beteg fákat eltávolítják; építenek a városközpontban kutyafuttatót, megújítják többek között a közvilágítást, a környezethez illeszkedő utcai bútorokat és kerékpártárolót helyeznek majd el, illetve gondoskodnak arról is, hogy helyben tartsák a csapadékvizet.

Az alpolgármester kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy Csongrád egykori településrendezési tervének köszönhetően ma valóban a térség egyik legzöldebb települése, náluk található a legtöbb városi park. Az aktuális városvezetés is ügyel arra, hogy megóvják ezt az értéket és csakis indokoltan vegyenek el a zöldfelületekből. Ugyanakkor azok gondozásához a városellátónak meglehetősen sok munkát jelent.

Fejlesztik a dühöngőt

De a keretösszegből fejlődhet a központban a közösségi, kulturális és sportolási infrastruktúra: a Hunyadi tér és a Református templom előtti parkot korszerűsítik; új parkolókat kapnak a lakosok, a meglévőket pedig szintén renoválják. A Csongrádon csak dühöngőként ismert részt ugyancsak fejlesztik, emellett pedig egy új szabadidőparkot is kialakítanak. Lesz ingyenesen használható mosdó az Ifjúság téren. 

A belterületi utak fejlesztésére további 495 millió forint támogatást nyert a csongrádi önkormányzat. Ebből költenek a Hunyadi téri Kubikos szobornál lévő kereszteződésre, a Hunyadi tér és Dózsa György téri útszakaszra, illetve utóbbinak a posta felőli részére.

Útfelújítás és több parkoló

Ugyancsak felújítják az Erkel Ferenc utcát, a Szentháromság téri szakaszt. Az Erzsébet utcát a Gyóni Géza utcáig egyúttal szélesítik is majd. Három helyszínen úgynevezett okoszebrát létesítenek, több helyen pedig parkolóhelyeket alakítanak ki. 

A belterületi csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztéséről Máté Attila azt hangsúlyozta: az érintett utcák környezeti adottságaihoz alkalmazkodva eltérőek lesznek a változások. A beruházás részeként a Templom, Zöldkert, Réti János, Szűk utca és Halpiac utcákban korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető árkokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában