Fényárba borult a víztorony

2 órája

Látványos fényfestéssel ünnepelték az Öreg hölgy 120. születésnapját – galériával, videóval

Szombaton, amíg világos volt, a kézműves vásár és a tökfaragás kapta a főszerepet a Szent István téren. Sötétedés után azonban születésnapot ünnepelt a város. 120 éves lett az Öreg hölgy, a jeles alkalomból szemet gyönyörködtető fényárba öltöztették.

Koós Kata

Vásári hangulatban telik a hétvége a Szent István téren. Kézműves árusok kínálják portékáikat a standoknál, a kakasos nyalókától a derékszíjig, a méztől a fakardig lehet válogatni. A gyerekeket óriás építőkockákkal, körhintával és pónilovaglással, valamint koncertekkel és interaktív játékokkal várják vasárnap is. A szombati nap csúcspontja az Öreg hölgy fényfestése volt.

Öreg Hölgy, víztorony, fényfestés, Szeged
Óriási virágok nyíltak, hullámok borzolódtak, gigantikus labdák, csillogó hópelyhek és gyöngyök hulltak alá az Öreg hölgy felületén. Fotó: Karnok Csaba

 Szúrták, bökték, sőt, hámozták is a tököket 

A TÖKéletes hétvége első napján őszi, közösségi tökfaragásra invitálta a Szegedi Városkép és Piac Kft. a szegedieket, amely lehetőséggel nagyon sokan éltek. A töklámpások elkészítésében Doktor Zoltán ételszobrász, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mestercukrász segítette a párokat, családokat. Egészen formabontó technikákat is meg lehetett lesni: többen szúrták, bökték, nyesték, sőt, volt olyan is, aki hámozta a tököt. A végeredmény a legtöbb esetben nagy mosolyú lidércábrázat lett, de többen választottak Mickey egeres vagy éppen fekete macskás mintát.

268 lépcső vezetett fel a pazar kilátásig

Az Öreg hölgy megépítésének idei, 120. évfordulója alkalmából a víztornyot is megnyitották a nagyközönség előtt, kedvezményes, 700 forintos áron lehet felmenni szombaton és vasárnap 11 és 16 óra között. 175 lépcső vezet fel a legutolsó, beslő szintre, onnan további 93 csigalépcső a Szent István téri víztorony 45 méter magasságban lévő, legfelső kilátószintjére, ahol a város lenyűgöző látképe tárul a látogatók elé. 

Fényfestéssel öltöztették ünneplőbe az Öreg hölgyet

Sötétedés után indult hazánk első vasbeton víztornyának születésnapi ünnepsége. Látványos fényfestéssel öltöztették ünneplőbe az ipartörténeti műemléket. Már a kezdés előtt fél órával rengetegen érkeztek a helyszínre. Volt egy nyugdíjas társaság, akik az egyik Szent István téri pad elé kempingasztalt telepítettek, lélekmelegítővel és ropogtatni valóval várták a kezdést. 

A fényfestés a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt elvarázsolta. Több nézelődőben filmes asszociációkat keltettek a mintázatok: egy kislány a Jégvarázst, egy tinédzser az Avatart emlegette. Óriási virágok nyíltak, hullámok borzolódtak, gigantikus labdák, csillogó hópelyhek és gyöngyök hulltak alá az építményen. Egy-egy pillanatra fel-felvillan csupasz méltóságában is az Öreg hölgy. Egy idősebb úr egyik alkalommal félhangosan megjegyezte: „azért cicoma nélkül is gyönyörű”. 

A fénypompát zenei aláfestés is kísérte, a műsor alkalomhoz illően a szülinapi dallal zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában