Jegyzet

2 órája

Az utolsó óra

Minden évben megígérik, hogy most kellett utoljára, aztán a következőben sem marad el a tortúra. Mármint az óraátállítás, ami évente kétszer alkalmanként még heteken át érezteti – többnyire negatív – hatását. Legutóbb múlt vasárnap kellett vele foglalkoznunk.

Szabó Imre

A téli és a nyári időszámítás váltakozására hazánkban a legtöbben úgy emlékeznek, mint a múlt rendszer öröksége. És valóban, 1954-ben 3 évre vezették be, majd 1980-ban véglegesen – de volt már hasonló, átmeneti rendszer az első és a második világháború idején is, nagyjából egész Európában. Az indok mindig a takarékosság volt. Mostanában a szakemberek a hátrányokat hangsúlyozzák inkább, a közvélemény-kutatások tanúsága szerint pedig a nagyon nagy többség a háta közepére sem kívánja. Ezért is döntött úgy az Európai Unió úgy még 2019-ben, hogy ez volt az utolsó óraátállítás.

Óraátállítás - meddig még?
Óraátállítás - meddig még? Fotó: Szabó Imre

Óraátállítás – meddig még?

Aztán az uniónak fontosabb dolgai is támadtak – járvány, energiaválság, háború - , mint hogy ezt a gyakorlatba átültesse, és maradt minden a régiben. Ugyan született egy határozat, hogy a tagállamok kezdjenek ez ügyben egyeztetéseket, erről viszont azóta sincs semmi hír. Maradt a bosszankodás, az életritmus időről időre visszatérő megzavarása, meg a reménykedés, hogy semmi nem tart örökké.

Vasárnap mindenesetre átálltunk a téli időszámításra. Természetesen ezúttal is sok helyen olvastuk, hogy most aztán tényleg elfelejthetjük, soha többé nem kell vele foglalkoznunk – én azonban, bocsássák meg nekem, a korábbi tapasztalatok alapján kissé szkeptikus vagyok. Hogy igazam volt-e, tavasszal kiderül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában