Sajátos logika

1 órája

Márki-Zay Péter szerint nem emelés, hanem csökkentés

A képviselők tiszteletdíja a polgármester illetményétől függ, Vásárhelyen annak 15 százaléka volt eddig. Jövőre várhatóan a duplájára emelkedik a megyei jogú városok polgármestereinek illetménye, a képviselők tiszteletdíja így 390 ezer forintra nőne. Ez nagy terhet róna a városra, ami miatt a jelenlegi tizenöt százalékos mértéket tíz százalékra csökkentette a közgyűlés. Vagyis jövőre bruttó 300 ezer forint lesz a tiszteletdíjuk.

Kovács Erika

A legutóbbi közgyűlésen elhangzott, Márki-Zay Péter polgármester jelenlegi 1,3 millió forintos fizetése 2,6 millió forintra emelkedne a Parlament döntése után. 

Márki-Zay Péter, tiszteletdíj, Hódmezővásárhely
Márki-Zay Péter szerint derék dolog, hogy a képviselők, elsősorban társadalmi elhivatottságból a közt szolgálják. Archív fotó: Török János

Márki-Zay Péter: A képviselőknek van saját főállásuk

Hódmezővásárhely rendelete a polgármester illetményéhez igazítja a képviselők tiszteletdíját, annak tizenöt százalékában határozta meg, ami eddig 195 ezer forint volt. Mivel az országgyűlés várhatón száz százalékkal emeli a megyei jogú városok polgármestereinek illetményét, a képviselői tiszteletdíj is jelentősen emelkedne, 390 ezer forintra.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta, minden képviselőnek saját főállása van, emellett derék dolog, hogy elsősorban társadalmi elhivatottságból a közt szolgálják. Legutóbb 2022-ben volt emelés.

Erőn felüli vállalás lenne

– A bruttó 390 ezer forintra emelés az önkormányzatnak erőn felüli vállalás lenne, és némi ellenérzést szülne a lakosság körében is, ezért gondoltuk, hogy a megyei jogú városok polgármestereinek járó illetmény nem tizenöt, hanem tíz százalékában határoznánk meg a jövőben a képviselők tiszteletdíjának mértékét, vagyis a jövő évben bruttó 300 ezer forintra emelnénk azt – mondta a polgármester.

Sajátos logika

Márki-Zay Péter képviselői aggályra azt ecsetelte, hogy ha most szavaznak, akkor a polgármester illetményének tizenöt százaléka helyett csak tíz százaléka lesz a képviselők tiszteletdíja, ami tulajdonképpen csökkenés – mondta. Márki-Zay Péter hozzátette, nagyot csalódna, hogy ha ezt az általa meg is nevezett, Fidesz-közeli lapban emelésként interpretálnák.

– A szellemi képesség minimumával ott is rendelkeznek, és azt pontosan tudják, ha tizenöt százalékról tíz százalékra csökkentik a saját javadalmazásuk emelését, akkor az nem emelés, ezt nem lehet másképp értelmezni – vezette le a sajátos matematikát a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában