Időseket támogatnak

3 órája

Hamarosan jön a karácsonyi utalvány

November 15-én indul az utalványosztás a szépkorúaknak – hangzott el az utóbbi napok lakossági fórumain a Maros-parti városban. A makói utalvány házhoz vitele ezúttal is a megválasztott önkormányzati képviselők feladata lesz minden körzetben. Az erről szóló előterjesztést szerdán tárgyalja a testület.

Szabó Imre

A Maros-parti városban éppen tíz évvel ezelőtt, 2014-ben határozott először az önkormányzat arról, hogy a településen minden idősnek támogatással kedveskedik. A makói utalvány akkor meghatározott 5000 forintos összeget aztán 2017-ben emelték a duplájára, idén pedig már 15 ezer jár minden szépkorú makóinak. Ezt szokás szerint minden érintettnek személyesen a helyi önkormányzati képviselők adják át – egyébként nem csak karácsony, de húsvét előtt is.

makói utalvány, karácsony, utalvány
A makói utalvány osztása karácsony előtt a személyes találkozásra is alkalmat kínál. Archív fotó: Szabó Imre

Makói utalvány a napirenden

A karácsonyi utalványokról szóló idei rendelet tervezetét október 30-án, szerdán tárgyalja a makói képviselő-testület a városházán. Az előterjesztés indoklása szerint bár a megnövekedett élelmiszerárak mindenkit érintenek, a nyugdíjasok a legjobban kiszolgáltatottak közé tartoznak. Farkas Éva Erzsébet polgármester ezért azt javasolja, hogy a szociális rendeletben biztosított támogatások fenntartása, azok folyamatos biztosítása mellett a testület hozzon döntést arról, hogy a nyugdíjasok idén is kapjanak karácsonyi utalványt egyszeri támogatásként.

Hatvanöt éven felüliek kapják

A rendelettervezet szerint decemberben minden makói lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező polgár, aki idén december 31-éig betölti a 65. életévét, 15 ezer forint értékű úgynevezett természetbeni támogatásban részesül. Ez a gyakorlatban vásárlási utalványt jelent. Erre a város saját költségvetéséből – ha a polgármesteri előterjesztést elfogadja a testület többsége – 78 millió forintot különítenek el. Az érintettek száma 5 ezer körüli. Ha a képviselők az előterjesztést szerdán elfogadják, november 15-étől kezdik személyesen házhoz vinni a körzeti képviselők. Akit többszöri próbálkozásra sem találnak otthon, a kézbesítési időszak végén a városházán veheti majd át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában