Kastélyügy

3 órája

Herczeg Sándor: Vásárhelyen nincs egyetlen Wenckheim-leszármazott sem

Hódmezővásárhely közgyűlése pályázik a szabadkígyósi Wenckheim-kastély tulajdonjogára. A városban mindenkinek megvan ezzel kapcsolatban a véleménye, méghozzá a helyben szokásos módon, vagyis Márki-Zay Péter polgármester támogatói támogatják, a többiek pedig Vásárhely jövőjét féltik, hogy a kastély fejlesztésébe, fenntartásába belerokkanhatna a város. Herczeg Sándor politológus úgy látja, a közgyűlési többség álláspontja tévút.

Kovács Erika

Herczeg Sándor politológus szerint Márki-Zay Péter kastéllyal kapcsolatos „hazafi megnyilvánulása” érzelmi manipuláció.

Herczeg Sándor, Wenckheim-kastély, Szabadkígyós, Hódmezővásárhely
Hódmezővásárhely szeretné tulajdonba kapni a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. Herczeg Sándor szerint tévúton jár az önkormányzat. Fotó: Havran Zoltán/MW

A közgyűlési tagok többsége még csak nem is járt a Wenckheim-kastélyban

– A döntést támogató képviselőknek csaknem kivétel nélkül fogalmuk sincs semmiről. Nagyon úgy néz ki, hogy még csak a helyszínen sem jártak soha. Mégis megszavazták, ami eleve nonszensz. Ennek az ügynek ugyanis Hódmezővásárhely érdekei szempontjából az égvilágon semmi köze sincs az érzelmekhez, mivel Hódmezővásárhelyen nincs egyetlen Wenckheim-leszármazottat sem. Értem én a polgármester „magyar hazafi”-megnyilvánulását, csakhogy ez érzelmi manipuláció, sőt mániás Lázár-fóbia – értékelte a vásárhelyi közgyűlés döntését Herczeg Sándor politológus a közösségi oldalán. Érvei szerint Márki-Zay Péternek tudnia kellene, hogy az ilyen kastélyok 1945 előtti tulajdonosai a hazai arisztokrácia legtehetősebb tagjai voltak, ami különösen igaz a Wenckheim családra. A kastélyokat nem maga az épület, hanem a gazdaságokból származó jövedelem tartotta el.

Több milliárdba kerülne a felújítás

– Érdemes elolvasni azt a cikket, amelyben gróf Károlyi György az egykor a családja birtokában lévő fehérvárcsurgói kastélyról beszélt. Ezt mondta, „Ez a kastély nekünk soha az életben egy fillér profitot nem fog hozni. Már az is csoda lenne, ha a felújításkor betett pénzünket visszahozná a működés. Egy olyasvalamit hoztunk itt létre, ami jó az országnak, és ami számunkra is érzelmileg értéket képvisel.” Álláspontja tökéletesen érthető, hiszen a kastélyt az ősei építették, nyilvánvaló, hogy érzelmileg ragaszkodik hozzá még akkor is, ha ő maga már 1947-ben távozni kényszerült Magyarországról, majd Párizsban élt. Tiszta és nemes szándék, hogy mindent megtesz az épületért. Csakhogy ő elsősorban a saját pénzét, külföldi munkája során szerzett megtakarításait tette bele. Minden megbecsülést megérdemel ezért – fogalmazott Herczeg Sándor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadkígyósi kastélyban még mintegy 5 ezer négyzetméter területet kell felújítani a műemlékvédelmi előírásokat figyelembe véve, ami több mint 8 milliárd forintba kerülne, de ez nem hangzott el a közgyűlésen, pedig Herczeg Sándor meglátása szerint a lakosságra tartozott volna.

Herczeg Sándor: Értem én, hogy „abcúg Lázár”, de ez nem érv

– Egy olyan ügyben, amelyhez Hódmezővásárhelynek semmi köze, az érzelmek nem játszhatnak szerepet. Ez értelmi döntés kell, hogy legyen. Azt értem én, hogy „abcúg Lázár”. Csakhogy ez nem értelmi, hanem érzelmi érv, ami a lakosság érdekeit tekintve nem érv. Érzelemmel nem lehet fizetni a megemelt étkezési és parkolási díjakért, a nyugdíjas otthonért és semmi másért, ami valóban a hódmezővásárhelyiek életkörülményeit érinti – összegezte a vásárhelyi politológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában