Helyi közélet

2024.09.06. 16:10

Mártélyra költözött az Aranyossy óvoda

Különleges összefogással Vásárhelyről a mártélyi egykori iskola épületébe költözött a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó Aranyossy Ágoston Református Óvoda. Az ünnepélyes átadó után bejárásra invitálták közösségüket.

Tábori Szilvia

Tavaly már legalább húsz sajátos nevelési igényű kisgyermek kényszerült várólistára, miután a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda kinőtte addigi helyét a Szék utcában. Ezért a fenntartó Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség a nyár elején megállapodást kötött a mártélyi önkormányzattal: öt évig ingyenesen használhatják az egykori iskola Fő utcai épületét. A belső tereket az elmúlt két hónapban 50 millió forintból felújították, így szeptemberben 44 enyhe- és középsúlyos gyógypedagógiai ellátásra szoruló gyermekkel indították el a nevelési évet. A kisgyerekekről jelenleg 15 pedagógus és alkalmazott gondoskodik és óvodabusz segíti közlekedésüket a településre.

Csodaszép környezetben kezdődött a szeptember a mártélyi Aranyossy óvodában. Fotó: Tábori Szilvia

Mártélyon az Aranyossy

A gyerekek már birtokba vették az új telephelyet, amelyet ünnepélyesen szeptember 6-án, pénteken délután a Mártélyi Faluházban adtak át.

Ambrus István, Mártély polgármestere elmondta, hatalmas öröm, hogy öt év után végre lekerülhetett a lakat az üresen álló egykori iskolaépület kapujáról, ismét gyermekek töltik meg tereit. A mártélyi képviselő-testület habozás nélkül döntött arról, hogy öt évig ingyenesen használatba adják az épületet. Bán Csaba, a gyülekezetet vezető lelkipászor úgy fogalmazott, az elmúlt majdnem húsz évben még nem tapasztalt ilyen rendkívüli összefogást. Hiszen alig 8-9 hónapja kereste meg először a mártélyi polgármestert, most pedig túl a felújításon és a szükséges engedélyezéseken, a gyermekek biztonságban fejlődhetnek a Mártélyon. Hozzátette, amikor már húsz családnak kellett nemet mondania, mert nem tudták fogadni sajátos nevelési igényű gyermekeiket, akkor döntötték el, hogy mindenképp új telephelyre van szükségük.

Az intézményt vezető Csordás-Makó Ildikó pedig a faluházból bejárásra invitálta az egybegyűlteket az óvoda épületébe.  

Megújuló épület komplexum

Még kilenc évvel ezelőtt vette fenntartásába az ótemplomi gyülekezet az Aranyossy Ágostonról elnevezett gyógypedagógiai iskolát. Az eltelt tíz tanév alatt a keresztyén fenntartó mintegy 700 millió forintnyi, döntően önerős beruházással szinte teljesen felújította és bővítette is a Szék utcai komplexumot. Időközben nem csupán létszámában, pedagógiai szolgáltatásában is bővültek: az általános iskolai ellátottak mellett óvodai csoportok, míg tavaly felmenő rendszerű szakiskola indult. A megnövekedett igény miatt az óvoda terei egyre szűkebbé váltak, tavaly húsznál több sajátos nevelésű gyermek kényszerült várólistára.

A nyári felújítással öt csoportszobát és az óvodának megfelelő szociális helyiségeket alakított ki a református fenntartó, illetve a teljes épület belső és a fűtési-, energetikai rendszer is megújult, beleértve a tornatermet is. Így immár akár hatvan különleges igényű gyermeket is fogadhat az új óvodai egység.

Fotó: Tábori Szilvia

260 gyermekkel indult a tanév

A fenntartó tájékoztatása szerint az új telephelynek köszönhetően mintegy tíz, korábbi várólistás család fogyatékkal élő gyermekeinek a fejlesztését tudták vállalni. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola a mostani tanévet 258 gyermekkel és 90 alkalmazottal indította. Az intézmény speciális feladatköre miatt várhatóan továbbra is folyamatosan növekszik majd a tanulólétszám.

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség közép- és hosszú távú célkitűzése, hogy Hódmezővásárhelyen, jelenleg a Szék és Botond utca sarkán álló üres telken egy hatvan férőhelyes óvoda épüljön, valamint a szakiskolai nevelésen túl élethosszig tartó ellátást és foglalkoztatást biztosítson mind az autizmussal, mind az enyhe és középsúlyos fogyatékkal élőknek Hódmezővásárhelyen és vonzáskörzetében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában