A Nagyszéksós-tó és környéke tájvédelmi körzet, mesterségesen nem lehet beavatkozni

2024.09.10. 08:30

Idén is kiszáradt a mórahalmi Bivalyrezervátum tava

Arany T. János

Soha nem látott mértékű, brutális szárazság. Idén is majdnem teljesen kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó. Fotó: Török János

„Majdnem teljesen kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó, amire még soha nem volt példa. A bivalyrezervátum tavának vízszintje folyamatosan változik, a nyári szárazságban jelentősen apad, de ilyen kevés víz még soha nem volt benne.” Írtuk ezt még 2022-ben. Így történt ez most is.

A mintegy 100 hektáros kiterjedésű tó 2024 szeptemberére szinte teljesen kiszáradt, a csatornában és a tó egy kisebb hányadán áll csak víz. A kiszáradt tóról szeptember 4-én töltött fel egy videót a YouTube-ra a Kirándulások Időjárás oldal. Ebben azt írják, a csatornában és a tó egy kisebb hányadán áll csak víz, a vízimadarak és a bivalyok a hőség elől e kis területre szorultak vissza. 2022-ben még rosszabb volt a helyzet, ekkor el kellett költöztetni a bivalyokat a területről. 2022 előtt pedig 2014-ben volt hasonlóan elszomorító a helyzetkép. A tó csak azért nem szárad ki minden évben, mert mára kapcsolódott egy belvízelvezető rendszerhez. A Nagyszéksós-tó és környéke tájvédelmi körzet, így mesterségesen nem lehet beavatkozni, hogy pótolják a vizet, csak a kedvező időjárásban lehet reménykedni. 

A Duna-Tisza közén fellelhető értékes szikes jellegű élőhelyek egyike a mórahalmi Nagyszéksós-tó. A mórahalmi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2008-ban egy Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciós munkába fogott a területen: bivalyokat telepített a benádasodott tómederbe. Ezzel létrejött a Dél-Alföld első bivalyrezervátuma. 

390 ezer hektáron okozott kárt az aszály

Szeptember elejére az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt – mondta Nagy István agrárminiszter a múlt héten a 37. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján. Nagy azt mondta, a kukoricatermést 235 ezer hektáron, a napraforgót 125 ezer hektáron érinti az aszály, a dél-alföldi 160 ezer hektáros bejelentés pedig jól mutatja a régió különös sérülékenységét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában