Áremelést terveznek

2024.09.17. 07:35

Nyugdíjas lakópark: 17,6 százalékos emelésre készülhetnek a lakók

Becstelennek tartja a hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark egyik lakója, hogy már megint 18,7 százalékkal emelné az ottlakás díjait az önkormányzat. Markó Erzsébet elmondása szerint van, aki egész héten rántott levest eszik, mert másra nem telik a nyugdíjából, miután kifizette a nyugdíjas lakópark költségeit és megvette a gyógyszereit.

Kovács Erika

A hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark gyakran kerül az újságok címlapjára. Hol azért, mert brutálisan, 100 százalékkal megemelték az egyszeri belépési díjakat, a közelmúltban pedig azért, mert egy idős bácsi napokig hevert holtan a lakrészében, ami az intézmény dolgozóinak fel sem tűnt, egy ételfutár talált rá.

A hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark is napirenden lesz a keddi közgyűlésen. Újabb áremelés jöhet.  Archív fotó: Kovács Erika
A hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark is napirenden lesz a keddi közgyűlésen. Újabb áremelés jöhet.  Archív fotó: Kovács Erika

A covid után duplájára emelték a belépési díjakat

Vásárhelyen kedden lesz közgyűlés, ahol 17,6 százalékos emelésre készül az önkormányzat. Mint arról lapunk is beszámolt, a covid után brutális áremelést hajtott végre a közgyűlés a nyugdíjas lakóparkban. 2022 őszén a belépéskor fizetendő egyszeri használatbavételi díjat 100 százalékkal, vagyis duplájára emelték. A legkisebb, 34,41 négyzetméteres lakás egyszer fizetendő költsége 6 millió 716 ezer forint lett, a legnagyobb alapterületű, 48,73 négyzetméteres lakás használatba vételi díja pedig 9 millió 506 ezer forint. Hosszú ideig nem tudtak egyetlen lakást sem kiadni, pedig ez a bevétel csökkentette volna a létesítmény óriási éves veszteségét.

2022 őszén a szolgáltatások díja is megemelték, 20 ezerről 26 ezer 500 forintra, és jelentősen nőtt a négyzetméterenként havonta fizetendő bérleti díj is. 

A nyugdíjas lakópark így is drága

Lapunkat most Markó Erzsébet lakó kereste meg, aki nyolc éve él a férjével a nyugdíjas lakóparkban. Véleménye szerint már a 2022 őszi emelés is szerződésszegés volt, mert az eredeti szerződésükben, amelyet a beköltözéskor kaptak, az olvasható, hogy maximum az infláció mértékével emelhetik a díjakat.

– Tavasszal suba alatt, szó nélkül emelték meg a garázsaink bérleti díját, de ezt lenyeltük – mondta Markó Erzsébet, aki beszélt arról is, hogy a nyugdíjas lakópark szolgáltatásaival sokan elégedetlenek.

Patkányok rohangálnak a szemeteskonténer körül

– Mi, a férjemmel kettőnkre fizetjük a szolgáltatási díjat, vagyis duplán, amit kapunk érte cserébe, az szinte egyenlő a nullával. A körülmények, így például a lakópark útjai, járdái is egyre rosszabbak, az egyik fáról a minap is leszakadt egy nagy ág. Kupleráj van a nyitott színnél, a konténer körül patkányok rohangálnak. A minap vittem ki a szemetet és a konténer előtt szembejött velem egy patkány. Még szerencse, hogy oldalra indult, mert ha felém jön, szörnyet haltam volna. Másnap szóltam a dolgozóknak. Úgy tudom, már előttem is megtették ezt néhányan. Az volt a válasz, hogy meg van rendelve. Szerintem egy ilyen helyen azonnal kellene lépni – mondta Markó Erzsébet, aki úgy gondolja, az előző emelés óta is nagyon magas a lakóparki havi fizetnivaló, azoknak különösen, akik egyedül élnek. Van olyan lakóparki ismerőse, aki szinte egy hétig ugyanazt eszi, például rántott levest, mert a fizetnivalók rendezése után nem marad másra pénze.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában