Embert a vasra!

2024.08.05. 20:00

Nem rambókat keresnek, csapatjátékosokat várnak a Lynx-re – GALÉRIA

Bár feszített a Lynx alapkiképzés, egy alap- és mentális felkészültséggel be lehet kerülni a csapatba. A vásárhelyi laktanyában nagyjából 80 főt vártak a reggeli bevonuláson, augusztus első hétfőjén.

Tábori Szilvia

A zalaegerszegi gyártósorról júliusban gördült le az első hazai gyártmányú Lynx. Fotó: Tábori Szilvia

A Lynx-ek, magyarul a Hiúzok – amit itt a Délmagyaron már mozgásban is megmutattunk – továbbra is várják a leendő katonákat a vásárhelyi laktanyában; augusztus 5-én, hétfő reggel ismét alapkiképzésre vonultak be a zömében 24-25 éves jelentkezők. Közülük az ügyesebbek akár egyből a világ egyik legmodernebb harcjárművére, a páncélozott Lynx-re kerülhetnek októbertől járművezetőként, toronylövészként, vagy mint a deszantos állomány tagja, katonai lövészként. Nők és férfiak ugyanazt az ötfázisos kiképzést teljesítik az Embert a vasra! pilotprogramban. 

Fizikai felkészítés után jönnek a harcászati ismeretek, tereptan és lőkiképzés. Fotó: Tábori Szilvia

Összetett és feszített a felkészítési program, ám egy alap fizikális és mentális felkészültséggel be lehet kerülni, hiszen a kiképzés felépíti a katonákat, hogy minél könnyebben helytálljanak igen nehéz feladatokban – nyilatkozta lapunknak Molnár Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka, aki szerint parancsnoknak lenni óriási felelősség, ám ez választott útja. De beszélt korábban arról is, hogy a full kontakt típusú kyokushin karate logikusan felépített, hierarchikus rendszere egyértelműen hozzájárult a katonai pályafutásához. A hétfői bevonulás apropóján elmondta azt is: nem rambókra van szükségük, sokkal inkább olyan csapatjátékosokra, akik képesek rajban, szakaszban században tevékenyen elvégezni saját feladatukat, miközben a nagy egész részeként teljesítenek. 

A 2024-es Lynx-3 alapfelkészítés századparancsnoka, Polgári Zsolt hadnagy erről úgy fogalmazott: elsőként a fizikai felkészítésre koncentrálnak, a fokozatosság elvét követve.  Miközben a katonai szocializáció is fontos, hiszen mind civilként érkeznek a laktanyába. A majdani beosztásuktól függetlenül, nők és férfiak kiképzése mindenben megegyezik. Újságírói kérdésre a hadnagy azt is elmondta: az eddigi tapasztalatok szerint, az októberi eskütétel előtt számítani lehet kisebb, nagyjából két-három százalékos lemorzsolódásra. 

Molnár Zsolt dandártábornok szerint a fiatalokat vonzza a technika, kihívásként élik meg ezt a lehetőséget, miközben sokan szeretnék szolgálni a hazájukat. 

A Lynx a világon az egyik legmodernebb harcjármű. Minden alapképességében – mint például a mobilitás, tűzerő, páncélvédettség –, az egyik legjobbat tudja nyújtani, ami különösen fontos korunk kihívásaiban, hiszen a katonák megvédése, az életek megóvása az egyik leghangsúlyosabb feladat. A Hiúzban utazó katonák biztosak lehetnek abban, hogy a világ egyik legjobb harcjárműve védi az életüket és biztosítja megbízásuk sikerességét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában