Tök után ruha

2 órája

Bordány, a becsületkasszák faluja

Úgy tűnik, Bordány a becsületkasszák települése. Az utcai tökvásár után a község egy másik utcájában becsületkasszás ruhavásárba botlottunk.

Arany T. János

A héten már a második becsületkasszás utcai vásárba botlottunk bele Bordányban. Előbb Butty Bertold tökvásárát írtuk meg a falu főutcáján, majd onnan nem messze a Benke Gedeon utcában az egyik ház előtt mobil fogasra akasztott ruhák ragadták meg kíváncsi tekintetünket. Férfi, női ruhák lógtak itt vegyesen, darabjáért 500 forintot kért az eladó, aki éppen nem volt otthon, de szembeszomszédja, Erzsike azt mondta, régóta árulnak már így eddig minden gond és probléma nélkül. Az üzleti modell már négy éve, a koronavírus idején is működött a faluban, akkor Kálmán Kamilla minden bordányinak varrt egy maszkot, amiket becsületkassza alapon lehetett elvinni, azaz mindenki annyi pénzt adott a maszkért, amennyit akar. 

becsületkassza, Bordány
Bejött a módszer Bordányban. Maszkok és tökök után ruhát is így árulnak a faluban. Fotó: Karnok Csaba

A becsületkassza egy olyan közösség vagy szomszédsági eladási módszer, ahol a megadott ár fizetését nem ellenőrzik. Leginkább kis értékű fizetéseknél terjedt el. Becsületességre épít, arra, hogy a vásárló zöme nem él vissza azzal, ha nem kötelező fizetni egy szolgáltatásért. A legismertebb becsületkasszás módszer a lakóházak előtt kihelyezett háztáji termékek árusítása. Ez a piacozásnál egyszerűbb, hisz nincs szállítási, helybérleti és munkabér költség, ellenben egy átmenőforgalmat igényel. Bordányban bejött. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában