Viták forrása volt

2024.08.23. 10:58

Már majdnem kész a zsombói parkerdő

Hamarosan megnyílik a korábban sok vitát kiváltott zsombói pihenőpark. A falu közepén lévő kiserdő átalakítása az önkormányzati választások legnagyobb kampánytémája volt. Most béke és nyugalom van az ügyben.

Arany T. János

Hivatalosan később adják át a nagyközönségnek, de vannak akik már birtokba vették a megújult zsombói parkerdőt. Fotó: Török János

A kivitelező befejezte a munkát. Olyan feladatokat végzünk most, ami a projektnek nem része, de ahhoz, hogy komfortosan használható legyen az erdő, praktikus megcsinálni. Például a levágott gallyak összedarabolásával készült mulcsból utakat alakítottunk ki, ehhez még vásárolni kell, kevés lett. Ez egy-két héten belül megjön, szétpakoljuk, és utána már ki is nyithatjuk 

– mondta Gyuris Zsolt, Zsombó polgármester a település központjában lévő kiserdőben.

A területen valóban az utolsó simításokat végzik a szakemberek, és már vannak akik birtokba vették: egy kisgyermekes család sétálgatott a pihenőparkban. Nem volt mindig ilyen békés a hangulat és a környék. Amikor legutóbb itt beszélgettünk, munkagépek, motorfűrészek zaja hallatszott. A park átalakítása régóta téma a faluban, az önkormányzati választási kampány egyik slágertémája volt, mi is többször írtunk már róla. 

A kiserdőt mintegy hetven éve ültették, akkor még a falu szélén volt, azóta körbeépült, és a területe zsugorodott is az elmúlt évtizedek alatt. Ez az erdő nem tartozik az állami erdészeti felügyelet alá, mert közparknak minősül, amelyben a tulajdonos önkormányzat a saját belátása szerint irthat ki és telepíthet növényeket. A fakivágást az indokolta, hogy a fenyő a legjobban záródó erdő, és nem jut le elég fény a kis fáknak, valamint a fenyők egy része elöregedett. A kivágott fák helyett újat ültettek.

A zsombói kiserdő összesen három pályázatból újul meg. 

Az elsőből készült a fitneszpark, a sportpálya felől, másik, ami most lesz kész, a pihenőhelyek, meg padok, meg ivókutak, meg öntözés. Ez a parkká alakítás. Van egy futó pályázatunk, a lőtérfejlesztés, és egy 500 méteres futókör. A végleges kiviteli tervek készülnek, nemsokára következik a közbeszerzés 

– magyarázta a polgármester. 

A parkerdőt hivatalosan szeptember második felében adják át, de sokan már most is használják. Kapott benne helyet egy régi műhelykocsi, ami úgy néz ki, mint az amerikai filmekben az erdő közepén hagyott jármű, itt pihenőhelyet alakítottak ki belőle. Mellette lakatfal a szerelmeseknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában