delmagyar.hu podcast

2024.08.08. 16:30

Hőstressz gyötri a növényeket

Nemcsak bennünket, embereket gyötör olykor a stressz, a növényeinknek is kijut belőle. Különösen az olyan nyarakon, mint amilyen az idei is. A hőstressz miatt csökken több növény hozama. Ha tudnának, zokogva panaszolnák el, milyen égési sérüléseket szenvednek a magas UV sugárzás miatt.

Kovács Erika

Idén nyáron többször is +40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála, miközben esőfelhőket nem láttunk. Az előttünk álló hétvégén is +36-38 Celsius fokot jósolnak a meteorológusok, újabb hőstressz éri a növényeket. 

A perzselő hőséget nem bírják a növények sem.
A perzselő hőséget nem bírják a növények sem. ILLUSZTRÁCIÓ: Kállai Márton/ MW

A vízhiány is gond

Egyre gyakoribb a több napig, hétig tartó magas hőmérséklet és a magas UV sugárzás. Ezek hatalmas stressztényezők a növényeinknek. Ehhez még nagy vízhiány is járul. Vagyis nem elég az extra magas hőmérséklet, amitől sokkot kapnak a növények, de víz sincs a talajban. Ha nem kiegyenlített a vízellátás, a tápanyagfelvétel sem lesz az, ami fejlődési zavarokat, később termékenyülési problémákat, terméskötődési- és terméskinevelési problémákat okozhat 

– mondta Sipos József növényorvos, vagyis Sipos gazda.

Vannak hőtűrő növények

A szakember podcastunkban beszélt a hőtűrő növényfajtákról, amelyek jobban átvészelik a nagy meleget, ilyen például a cirok, az amarant, amely a disznóparéj rokona, az ipari kender, illetve az olajlen, de ezeknek a növényeknek is szükségünk van elegendő vízre.

A kiskertekben azonban konyhakerti növényeket nevelünk, amelyek kevésbé tűrik a hőséget.

Válasz lehet a hőségre, ha a növény nem megfelelő levélzetet növeszt, vagy például a paradicsom zöld bogyóinak az alsó felülete elfeketedik. Az előbbi vízhiány és tápanyag-, különösen nitrogénfelvételi problémákra utal, az utóbbi, a termés elfeketedése pedig kalciumhiány jele 

– mondta Sipos gazda.

Hőstressz: lehet némileg enyhíteni

Nem tesz jót a növényeknek az sem, ami idén nyáron többször is előfordult a vármegye bizonyos pontjain, hogy egyszerre 40-60 milliméter eső is a „nyakukba” zúdult.

Sipos gazda kiemelte, a növények úgy védekeznek az őket ért stressz ellen, hogy például ledobják a termésüket, ezért is látunk sok lehullott gyümölcsöt a fák alatt. Az UV sugárzás olyan mértékű égési sérüléseket okoz a növényeknek, ami visszafordíthatatlan. 

Sipos gazda elmondta, a kertészek úgy tudják csökkenteni a hőstressz okozta károkat, hogy ellenálló fajtákat választanak, mulcsozzák a kiskerteket, a szántóföldeken is vízmegtartásra kell törekedni. A kertekben amit lehet árnyékoljunk, például raschel hálóval. A fahamu is jó szolgálatot tesz. A kertben tartott cserepes virágokat pedig ha lehet, vigyük árnyékba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában