Jegyzet

2024.07.25. 07:40

Szemétből

Suki Zoltán

Nagy divat lett mostanában az újrahasznosítás, hozzáteszem: szerencsére. Itt van mindjárt a palack-visszaváltási program, amiben már több millió eddig kidobott műanyag, üveg, vagy éppen fémpalackot vittek vissza az üzletekbe a vásárlók. 

Az pedig különösen érdekes, hogy egyre több tehetős ismerősömnél is tapasztalom ezt a jó szokást. Akikről eddig azt gondoltam, hogy gondolkodás nélkül kidobják, ami elromlik, most azt látom, hogy megváltoztak. 

Ha bedöglik a mosógép, vagy bármilyen nagyobb értékű használati tárgy, nem viszik egyből a szemétdombra, hanem próbálnak hozzá szerelőt és pótalkatrészt szerezni. 

Ez eddig egyébként nem újrahasznosítás, mert az újrahasznosítás azt jelenti, hogy az adott tárgyból ismét nyersanyagot készítünk. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra. Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.

Vagyis a palackokat újrahasznosítjuk, de például a használt játékokat újrahasználjuk. Ezt csinálja Szegeden, a Fokán a játszótéren Ótott Ferenc is, aki a Fokán üzemelteti a játszóteret. Egy barátja talált egy kidobott elektromos kisautót, amit sikerült megmenteniük. 

Nem kellett más, csak egy kis csavarozás, ragasztgatás és még egy kis festés, így a Kolping játszótér egy új elemmel gazdagodott. Bár motorja és akkumulátora nincs, a kevésbé tehetős gyerekek még jókat játszanak vele.

Vagyis szemétből lett új játékuk a gyerekeknek, aminek nagyon ürülnek. Többen is példát vehetnénk erről az akcióról, amivel mindenki jól járt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában