Egy kötetbe kerül mind a négy erdőőri iskola

2023.12.11. 07:00

Bedős kapcsolatok határon túl

Arany T. János

A görgényszentimrei erdészeti szakiskola képviselőtől kapott képet mutatja Andrésiné Ambrus Ildikó, az ásotthalmi erdészeti iskola igazgatója. Fotó: Török János

Ásotthalom. Az egykori Nagy-Magyarország összes erdőőri iskolájával testvériskolai kapcsolatokat épített ki az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, amelyről Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója beszélt.

– Az iskolaalapítások az 1879-es erdőtörvény hatására indultak meg. Előtte hosszú ideig vajúdott az erdészeti oktatás. Ennek az 1879-es erdőtörvény, amelynek a megalkotása Bedő Albert nevéhez fűződik, adta meg az alapot. Ennek hatására indult el az iskolaépítés itt 1883-ban Ásotthalmon. Ezt követte 1885-ben Temesvár, 1886-ban Liptóújvár a mai Szlovákiában. Velük most próbáljuk az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül felvenni a kapcsolatot. Bár egyszer jártunk ott már az oktatókkal, kívülről meg is néztük az épületet, de nem tudtunk akkor még kapcsolatot kiépíteni. A temesvári iskolával élő kapcsolatunk van. Évente egyszer-kétszer látogatjuk egymást. A legszorosabb kapcsolatot a görgényszentimrei erdészeti szakiskolával ápoljuk. Mind a négy iskolában a Bedő Albert által írt Erdő-őr című könyvből tanítottak, ami kérdés-felelet formájában dolgozta fel a tananyagot – sorolta az intézményvezető. 

A tervek szerint a Bedő és a görgényszentimrei intézmény pedagógusai tavasszal oktatócserén találkoznak a módszertani fejlesztése érdekében. – Ezen kívül az a tervünk, hogy készüljön erről a négy iskoláról egy közös kiadvány, amelyen már elkezdtünk dolgozni – tette hozzá Andrésiné.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában