Szegedi hírek

2023.09.22. 12:44

GALÉRIA: Vége lehet Szabó Bálint képviselőségének

Megszavazták Szabó Bálint méltatlanságát a képviselők a pénteki szegedi közgyűlésen. Erre nem is volt más lehetőségük a törvény szerint. Az ülés egyébként a szokásos mederben zajlott, a baloldali többség szerint minden bajért a kormány a felelős, holott százmilliárdokat hoz Szegedre.

Suki Zoltán

Megszavazták Szabó Bálint méltatlanságát a közgyűlésen. Fotó: Török János

Minden eddiginél élesebb hangulatú közgyűlés volt pénteken a szegedi városházán. Az ülésen ismét megjelent a korábban hónapokat börtönben töltő Szabó Bálint. Az egyik előterjesztés arról szólt, hogy a testület mondja ki a független képviselő méltatlanságát, mert jogerősen elítélte a bíróság. Szabó Bálint ezt szerette volna levetetni a napirendről, de nem sikerült neki. Viszont szinte mindegyik napirendi ponthoz hozzászólt, ami abból állt, hogy személyeskedésbe torkollott a párbeszéde Botka Lászlóval. A polgármester ezt megunta, és ügyrendi szavazást rendel el. A képviselők pedig elfogadták, hogy Szabó ne kapjon szót, csak a róla szóló előterjesztés tárgyalásakor. Végül megszavazták a független képviselő méltatlanságát. Ő ezt megtámadhatja a bíróságon.

A közgyűlésben egyébként a megszokott forgatókönyv játszódott le: a gazdasági alpolgármester szokás szerint a kormány nyakába varrta az ország minden baját, sőt a szegedi költségvetés módosítását is, amelyben átcsoportosításokat kellett végrehajtani. A módosítás egyik lényege egyébként az, hogy elkülönítettek pénzt a tömegközlekedés felsővezetékeinek korszerűsítésére és a Vadaspark infrastruktúráját is fejlesztik. Kovács Tamás elmondta, hogy a módosított költségvetés tartalmazza az azt is, hogy a szegedi alapítványoknak és egyesületeknek biztosítanak működési forrást. Az alpolgármester hozzátette, hogy a város költségvetése mindezek ellenére stabil marad. A fideszes Chovanecz Kata a büdzsé kapcsán arról beszélt, hogy elhibázott lépés volt a Szegedi Szabadtéri Játékok és a színház összevonása, ami miatt 27 ezerrel kevesebb nézője volt idén a szabadtérinek, ami azt is jelenti, hogy ennyivel kevesebb ember tért be a város vendéglátó és szálláshelyeire, vagyis ennyien nem Szegeden költötték el a pénzüket.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány százmilliárdokkal támogatja Szegedet. Egyebek mellett a tramtraint, illetve a Tiszavirág Sportuszodát említette.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy védetté nyilvánítanak négy fát Szegeden. Chovenecz Kata szerint több fát kellene elültetni, Botka László polgármester azt mondta, hogy minden kivágott beteg fát pótolnak majd.

Szó volt az ülésen a városi cégekről, illetve azok teljesítményéről is. Az IKV került elő ebben az előterjesztésben. Chovenecz Kata szerint a társaságnál komoly problémák vannak, amit az is jelez, hogy a lakásrendeletet már tízszer kellett módosítani. A momentumos Mihálik Edvin ezzel kapcsolatban megjegyezte, szerinte Chovanecz Kata a kormányhivatalon keresztül tenné tönkre Szeged példás szociális rendszerét.

A közgyűlés baloldali többsége az összes előterjesztést megszavazta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában