Márki-Zay Péter szerint példátlan támogatás- és pénzesőben részesítették Bán Csaba gyülekezetét

2023.09.23. 08:51

A vásárhelyi polgármester elsietett nyilatkozatnak nevezte a zsinat közleményét

Kovács Erika

A Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépület körül nem csitulnak az indulatok. Fotó: Török János

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere egy nagyon hosszú nyílt levélben válaszolt a Magyarországi Református Egyház Zsinata Elnökségi Tanács azon közleményére, amelyben kiálltak a a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség mellett és kifejezték támogatásukat az iskolájuk zavartalan működéséért folytatott küzdelmükhöz. 

Márki-Zay Péter a levélben „vallását gyakorló, élő hitű keresztény magyar állampolgárként”, magánemberként is magyarázkodott, majd szokás szerint nem maradt el a kormány szidása sem. A levelet pedig polgármesterként és a hatás kedvéért hétgyermekes keresztény édesapaként írta alá. 

A zsinat kiállására reagált a polgármester

A zsinat kiállásáról néhány napja számoltunk be. Márki-Zay Péter a nyílt levelében sajnálatosan elsietett nyilatkozatnak nevezte a zsinat közleményét. 

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség is számos önkormányzati helyiséget használ díjmentesen, egyebek mellett a Petőfi utca 6. szám alatti épület emeleti termeit. Itt az önkormányzat összesen hét termet adott át a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolának használatra – azaz héttel többet, mint a korábbi fideszes városvezetés. Ezzel segítettünk az iskolának megszüntetni a korábbi jogsértést: 2020 előtt ugyanis több alkalommal is valótlanul nyilatkozták azt az Oktatási Hivatalnak, hogy nekik az engedélyezett osztályaikhoz és létszámukhoz minden szükséges feltétel a rendelkezésükre áll

 – állította Márki-Zay Péter a közleményben.

Azt állítja, a gyülekezet politikai bosszúhadjáratot folytat

Azt is írta, a szeptember 19-i közgyűlésen felkínálták a Szőnyi iskolának, hogy a város művelődési házában ingyenesen tarthatnak táncpróbákat, 5,5 millió forintos támogatást adtak „a bennünket minden fórumon támadó és akadályozó Bán Csaba lelkipásztor úr egyházközösségének”, három épület felújítására és 2 millió forinttal támogatták a tabáni templom felújítását. Az iskola egyébként nem kérte a tánctermet, a helyi védettség alatt álló épületek felújításának támogatására pedig bárki pályázhatott. 

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, „a fideszes időkhöz képest példátlan támogatás- és pénzesőben” részesítették Bán Csaba gyülekezetét. Szerinte Bán Csaba lelkész és az általa irányított intézmények politikai bosszúhadjáratot folytatnak Vásárhely ellen, hátráltatják a belváros felújítását, akadályozták a tűzijáték előkészítését, a városházi dolgozók parkolását, a játszóházat építő munkások mosdóhasználatát. „Mi azonban a kővel dobálásra is kenyérrel válaszolunk, nem adjuk fel a reményt, hogy a Református Egyház is csatlakozik a két másik egyházi fenntartóval már megkötött megállapodáshoz, törekedve a békés megegyezésre.” - fogalmazott Márki-Zay Péter, aki ezután hosszasan sorolta a felmenői kötődését az egyházakhoz és hogy hány gyermeke járt a Szőnyi iskolába. 

Azt tanácsolta, álljanak ellen a gonosznak!

Az egyházak hitéleti tevékenységének túl kell mutatnia a napi politikai érdekeken, vessenek véget a békétlenségnek, térjenek vissza a reformáció eredeti, az egész kereszténységet megváltoztató útjára, vizsgálják felül a Vásárhellyel szemben támasztott milliárdos ingatlan követelésüket

 – szólította fel a református egyház vezetőit, majd még azt is írta, erőt kíván nekik, hogy álljanak ellen a gonosz csábításának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában