A kerítésnél állították meg a migránsokat

Suki Zoltán

Hétfőn összesen 8 embert akadályoztak meg a rendőrök abban, hogy illegálisan Magyarországra lépjen – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság. A migránsokat a határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán állították meg. A szomszédos Békés vármegyei Battonyán egy embercsempészt is elfogtak. Egy román rendszámú kocsit állítottak meg, amit egy román állampolgár vezetett. A járműben egy ukrán állampolgárságú férfi utazott. A román férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás.

Fotó: Csudai Sándor

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Irán kétmillió illegális bevándorló kitoloncolását tervezi. Iránban hónapok óta folyik a vita a tálibok 2021-es afganisztáni hatalomátvétele óta Iránba menekült afgánokról. A folyamatos konfliktusok, a szegénység és a magas munkanélküliség miatt minden évben afgánok ezrei kelnek át illegálisan Iránba. Eszkandar Momeni iráni belügyminiszter hétfőn egy televíziós interjúban az afgán menekültek nehéz helyzetét hangsúlyozva kijelentette, hogy az afgánok "művelt emberek", de mint mondta, ennyi embert Irán nem tud befogadni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint Iránban 4,5 millió afganisztáni menekült él, és a legnagyobb részük nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel. Az iráni média a számukat a hivatalos adatoknál jóval magasabbra teszi: egyes becslések 6-8 millió afganisztánival számolnak Iránban. A nagyvárosokban élők többsége csekély bérezésért dolgozik kisebb boltokban vagy építkezéseken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában