Háromezer határsértőt fogtak el

Suki Zoltán

Kedden összesen 9 határsértőt tartóztattak fel az országban a rendőrök – közölte szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság. Bács-Kiskun vármegyében 7, Csongrád-Csanádban 2 határsértőt találtak. 

hatrsértő
Fotó: Havran Zoltán / Archív fotó

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, burkina-fasoi és szír  állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. 

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Azt pedig már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója mondta az M1 műsorában, hogy ha a szerb rendőri erők bármilyen okból csökkentik a jelenlétet a magyarországi útirányokon, akkor ismét nőhet a migrációs nyomás a magyar határon.

Bakondi György közölte, közel háromezer határsértőt fogtak el, és 45 embercsempészt állítottak bíróság elé idén Magyarországon. Ez a tavalyi év ugyanezen időszakához képest kevesebb, de a 2015 előtti békeidőszakhoz képest kiugróan magas.

Bakondi György szerint az embercsempészek döntik el azt, hogy az illegális bevándorlók mikor, merre mennek, ugyanakkor európai szintű koordináció is feltételezhető a háttérben.

Kitért arra is, hogy az európai lakosság ma már másképp ítéli meg az illegális bevándorlást, mint néhány évvel ezelőtt. Az emberek értetlenül állnak az előtt, hogy miért engedtek be ennyi illegális migránst, és miért kapnak a bevándorlók egyre nagyobb szeletet a szociális ellátásból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában