Afgánok és irakiak jöttek

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor

Szombaton összesen hét határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. A migránsokat most is Csongrád-Csanád vármegyében, Ásotthalmon találták.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ugyanaznap a határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán 10 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje az országhatárt.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy jóváhagyta a lengyel parlamenti alsóház azt a törvényt, ami nagyobb fegyverhasználati szabadságot és jogi támogatást biztosít a lengyel fegyveres erőknek, ha Lengyelország területén keletkező rendkívüli helyzetekre, ezen belül határsértési kísérletekre kell reagálniuk. Az új előírások lehetővé teszik, hogy béke idején a Lengyelország területén keletkező biztonsági veszélyhelyzetek esetén a hadsereg önállóan, vagy a rendőrséget és a határőrséget támogatva kevesebb korlátozással cselekedjen, mint eddig. Rendkívüli biztonsági helyzetekben a szabálytalan fegyverhasználat nem számít majd bűntettnek. A katonák és a rendvédelmisek jogi támogatást kapnak, amennyiben a fegyverhasználat kapcsán hatósági eljárás indulna ellenük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában