Afgán migránsok jöttek

Suki Zoltán

Fotó: police.hu

Hét határsértőt tartóztattak fel a rendőrök szerdán Csongrád-Csanád vármegyében– közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ugyanaznap a határkerítésnél 23 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépjék az országhatárt.

A hirado.hu pedig arról számolt be, hogy Hollandiában a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után. A jelentős költségnövekedés főként annak tulajdonítható, hogy több hollandiai menekültszállást zártak be 2016 és 2017 között, amikor kevesebb menedékkérő érkezett az országba. Azóta azonban a menedékkérők száma ismét megnőtt, így rövid távra bérelt szükséglakásokat kellett igénybe vennie az elhelyezésükhöz, amelyek költsége jóval magasabb, mint a befogadóközpontoké. A rövid távra bérelt lakások éves költsége átlagosan 69 ezer 400 euró, szemben az állami menekültszállások 30 ezer 400 eurós költségével. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában