Emberkereskedelemmel vádolják a loverboy-t

Legalább négy nőt futtatott 2022 szeptembere és 2023 júliusa között az a férfi, aki ellen minősített emberkereskedelem, kerítés, valamint testi sértés miatt emelt vádat a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség. A rendőrség szerint emberkereskedelem célja mindig a kizsákmányolás, a haszonszerzés, mely során az elkövetők egy anyagilag, vagy érzelmileg kiszolgáltatott helyzetet alakítanak és használnak ki.

Jeszenszky Zoltán

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Loverboy-ként, vagyis hamis szerelmet és közös, gondtalan életet ígérve, de előfordult olyan eset is, hogy könnyű pénzszerzést ajánlva vette rá a prostitúcióra a férfi az emberkereskedelem áldozatait. A nőknek általában Ausztriában, Németországban, Svédországban, esetenként Magyarországon kellett szexuális szolgáltatást nyújtaniuk. 

A vádlott lakást bérelt, hirdetéseket adott fel, hozta-vitte a nőket, a szexuális szolgáltatásért kapott pénzt pedig elvette tőlük. Ha valamelyik nő fellázadt és már nem akart „dolgozni”, akkor megverte. Előfordult olyan is, hogy az egyik nő elszökött tőle, de a vádlott megkereste, erőszakkal az autójába tuszkolta, majd újból prostitúcióra kényszerítette. A férfi rendszeresen drogozott, a kábítószerből a nőknek is adott.

A főügyészség a vádlottat minősített emberkereskedelem, kerítés, testi sértés bűntett elkövetésével vádolja. A férfi letartóztatásban várja, hogy a sorsáról a Szegedi Törvényszék döntsön.

Csongrád-Csanád vármegyében az elmúlt években gyakoribbak lettek az emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények – nyilatkozta a Délmagyarországnak a napokban Szanka Ferenc megbízott főügyészhelyettes. 

A vármegyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata lapunknak azt írta: emberkereskedelem célja mindig a kizsákmányolás. Az ilyen bűnügyekben gyakori, hogy a sértettek szeretnének kitörni adott élethelyzetükből, egy jobban jövedelmező kereseti lehetőséget keresnek vagy érzelmi kötődésre, törődésre vágynak. Ebben nagy szerepe lehet például a családi védőháló hiányának, az alacsony iskolázottságnak, a szenvedélybetegségnek, a gyermekkori feldolgozatlan traumáknak, az egyedüllétnek, illetve az anyagi nehézségeknek is. Az elkövetők mind a szexuális, mind a munka célú kizsákmányolás során kiépítenek egy bizalmi viszonyt egy kecsegtető munkalehetőség felvázolásával. Később fenyegetéssel, erőszak alkalmazásával és kontroll gyakorlásával tartják fenn ezt a függőségi viszonyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában