2084 migránssal szemben intézkedtek

2022.08.10. 14:41

75 ember egy kamionban

Egy nap alatt öt embercsempészt fogtak el a megyében. Volt olyan, aki 74 illegális bevándorlót szállított a járművében. Mindemellett hatszáznál is több migránssal szemben kellett intézkedniük az egyenruhásoknak kedden.

Kiss Anna

Csongrád-Csanád megyében továbbra is sok a határsértő. Nagylaknál 75 embert találtak egy kamionban. Fotó: Police.hu

Idén eddig 2084 migránssal szemben intézkedtek a nagylaki határrendészek a román társszervekkel végzett közös ellenőrzések során – közölte a rendőrség szerda délután. A beszámolóból kiderült az is, hogy szerda hajnalban a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen egy román férfi jelentkezett belépésre egy román rendszámú tehergépjármű vezetőjeként, azonban a magyar és a román egyenruhások közös ellenőrzésük során a gépjármű vontatmányában 75 migránst találtak, akik nem rendelkeztek Magyarország területére történő belépés feltételeivel.

Forrás: Police.hu

Eközben 24 óra leforgása alatt kedden 411 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged, Ruzsa, Öttömös, Kübekháza, Forráskút, Zákányszék és Röszke közigazgatási területén kedden az egyenruhások, akik Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében összesen 209 főt akadályoztak meg Magyarország területére történő illegális belépésben.

A rendőrség szerdai közleménye szerint kedden hazánkban tiltott határátlépés miatt 28 embert fogtak el, 3 alkalommal közokirat-hamisítás miatt és 11 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás. Az utóbbi 11 esetből egyébként 5 Csongrád-Csanád megyében történt.

Ruzsán egy német rendszámú kistehergépkocsit ellenőriztek az egyenruhások, amit egy 24 éves szír férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. Ezután Mórahalom térségében először egy szerb, majd egy osztrák rendszámú jármű vezetőjét ellenőrizték, az előbbi esetben 12, míg az utóbbiban 28 embert találtak a rendőrök a sofőrön kívül a járművekben. Az utasok afgán, pakisztáni, szír és indiai állampolgárnak vallották magukat.

Ezt követően Szeged közigazgatási területén, az M43-as autópályán egy osztrák rendszámú személyautó 19 éves román sofőrjét állították meg a rendőrök, akik 13 – magukat indiai és pakisztáni állampolgárnak valló – illegális migránst találtak a gépkocsiban. Végül pedig éjjel, Szeged-Szőreg belterületén egy magyar rendszámú személyautó 47 éves magyar sofőrjével szemben intézkedtek. A férfi 3, magát szír állampolgárnak valló migránst szállított.

Valamennyi esetre érvényes, hogy az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetőkkel szemben büntetőeljárás indult. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában