Helyi időjárás

2024.09.14. 12:41

Dupla annyi hőségnap volt idén nyáron, mint az átlagos években

Delmagyar.hu

Fotó: Török János

A HungaroMet Zrt. jelentése szerint 2024 nyarán kétszer annyi hőségnapot regisztráltak, mint az elmúlt évek átlaga alapján várható lett volna. Az idei nyár középhőmérséklete országosan 2,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020-as átlagot, amivel a 1901 óta mért legmelegebb nyárrá vált. A tartós hőhullámok következtében több alkalommal is 40 Celsius-fok feletti hőmérsékleteket mértek júliusban és augusztusban.

A nyári napok száma, amikor a hőmérséklet elérte a 25 fokot, 17 nappal haladta meg a sokéves átlagot, míg hőségnapból, amikor 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, összesen 53-at jegyeztek fel, ami több mint kétszerese a szokásos 26 napnak. Az idei nyár különösen forró időszakai között kiemelkedett július 16., amikor Kelebián 41,6 fokkal megdőlt a nyári hőmérsékleti rekord.

Az átlagosnál jóval kevesebb csapadék is jellemző volt: idén nyáron 23 csapadékos napot regisztráltak, míg az átlag 28 lenne. A rendkívüli meleg és száraz időjárás jelentős hatással volt a mindennapokra, és várhatóan a jövőbeni éghajlati változások előfutáraként is értékelhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!