Szegedi hírek

2024.08.31. 16:30

Forróságban kezdődik az iskola

Meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást csütörtökig az országos tisztifőorvos. Ez az egész országra vonatkozik. Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a kánikula.

Suki Zoltán

Nincs szerencséjük az iskolásoknak, mert nem elég, hogy megkezdődik a tanév, kénytelenek lesznek kánikulában eljutni az iskoláig. Az országos tisztifőorvos ugyanis csütörtökig meghosszabbította a még augusztus 24-én kiadott másodfokú hőségriasztást – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Azt is írták, hogy utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség. 

Kitart a kánikula

A jó tanácsok továbbra is érvényesek, vagyis ilyenkor a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükség. Hőség idején akkor is fontos a folyadékbevitel, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak. Viszont a melegben nem javasolt a cukros, szénsavas üdítők vagy alkohol fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége.

A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők. Az egészséges nők közül a várandós és a változókorban lévő nők vannak kitéve magasabb kockázatnak a hormonális változások miatt.

Figyelni kell

Hozzátették, hogy a kánikulában az idősek már kisebb rosszullétkor is forduljanak háziorvosukhoz, hogy megelőzzék a súlyosabb állapot kialakulását. A vérnyomást a melegben gyakrabban kell ellenőrizni: a meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek, de ezt az orvosukkal mindenképpen beszéljék meg. Segíthet a hideg vizes borogatás, a zuhanyozás, a lábak áztatása is.

Természetesen az egészséges, fiatal felnőtteknek is figyelniük kell arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai munka, vagy sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére sem hagyják abba az edzést. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!