Jegyzet

2024.07.08. 10:28

A legszebb az egészség

Koós Kata

Harmadfokú hőségriasztás van érvényben az ország egész területén péntek éjfélig. A szegedi időjárás-előrejelzés alapján szerdától péntekig 38 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletre számíthatunk, szombaton pedig 39 fokra. Az aktuális adatok alapján csak vasárnap jöhet egy kis enyhülés – már amennyiben a 35 fok annak tekinthető.  

Az elmúlt hétvégén eljutottam az egyik strandra. Noha a szakemberek évek óta harsogják, hogy 11 és 16 óra között nem ajánlott a tűző napon tartózkodni a nyári kánikulában, meglehetősen sokan igyekeztek tudatosan a déli órákban bronzosítani bőrüket szombaton. A végeredmény azonban a legtöbb esetben sokkal inkább a karmazsin árnyalata felé hajlott. A legújabb trendet követve szinte minden család pokróca mellett fel volt állítva strandsátor, de arra a következtetésre jutottam, hogy azok inkább funkcionálnak a törölközőszéf továbbfejlesztéseként, mintsem árnyékolóként. A pici gyerekes családok zöme a pelenkás csöppséget bújtatta el a sátor védelmében a tűző nap elől, de a szülők már azon kívül élvezték a strandot. Pedig bőven volt még hely az árnyékban.

Nagyon találó hasonlatot olvastam nemrég egy bőrgyógyásztól, ami jól bevésődött a fejembe. Úgy fogalmazott, hogy az egészséges napozás olyan, mint az egészséges dohányzás. Nem több önámításnál. Sokan azonban még mindig nem hajlandók elhinni, hogy ez a nap már valóban nem olyan, mint húsz-harminc évvel ezelőtt. A tejföl pedig körülbelül olyan hatásos a leégés káros következményei – a bőr idő előtti elöregedése és a bőrrák kialakulásának kockázata – ellen, mint a hátfájást Illés napján viharban földön hempergéssel gyógyítani. Nem több bájos népi hiedelemnél. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a szakorvosi ajánlás alapján az év minden napsütéses napján, de ezen a héten különösen nagy figyelmet fordítsunk a napvédő krémek alkalmazására.

A bronz kétségtelenül szebb a hófehérnél, de talán senki nem vitatja, hogy az egészségnél nem létezhet esztétikusabb árnyalat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!