Albérlet körkép

3 órája

Kutyások kíméljenek – állatbarát ingatlan szigorú feltételekkel

A folyton változó ingatlanpiac egyik biztos pontja a kisállattartókkal szembeni ellenállás. Még mindig kevés a kiadó állatbarát ingatlan Csongrád-Csanád vármegyében. A megkérdezett szakértők szerint számtalan tévhit kering, a megoldás pedig az edukáció és egy alapos bérleti szerződés lehet.

Tábori Szilvia

Országosan egyre több szolgáltató – szállásadó, vendéglátóhely, kulturális intézmény, bevásárlóközpont – ismeri fel a tátongó piaci rést és szólítja meg a kisállat-tulajdonosokat. Különösen, hogy a pandémia alatt köztudottan megugrott a kutyások száma. Ezzel együtt nőtt a kiadó állatbarát ingatlan iránti igény, ám a kínálatnál továbbra is sokkal nagyobb a kereslet. A megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint az elmúlt 10-15 évben stagnált a helyzet: a bő kínálatban aránytalanul kevés a kiadó állatbarát albérlet. Az Ingatlanbazar.hu ingatlankereső portál albérleti hirdetéseinek 98 százalékában már a leírásban szerepel az a kitétel, hogy kisállat nem megengedett.

Állatbarát ingatlan, Cute,Golden,Retriever,Lying,On,Yellow,Sofa,In,Messy,Apartment
 Az állatbarát ingatlan a dél-alföldi albérletkínálatban meglehetősen ritka. Fotó: Shutterstock

Kiadó állatbarát ingatlan

A Dél-Alföldön az állatbarát hozzáállás még gyerekcipőben jár, akár a szolgáltatóipart vagy az ingatlanpiacot vizsgáljuk. Még egyáltalán nem magától értetődő egy étteremben mondjuk, hogy kutya üldögéljen az asztal mellett 

– nyilatkozta lapunknak Meszlényi Tamás, az Openhouse Szeged Ingatlaniroda vezetője. Az ingatlanpiac üdítő és ritka kivételeként említette, amikor egy nagy értékű újszegedi ingatlan tulajdonosa senkit nem utasított el a jelentkezők közül csak azért, mert háziállattal jelentkezett. Az új bérlők pedig egy vizslával osztoznak a házon.

Kitartó tévhitek az albérletpiacon?

Kis-Jakab Réka, a 2019-ben alapított szegedi székhelyű ArtHome Ingatlan tulajdonosa szerint egyre több olyan fórum, csoport működik a közösségi oldalon, ahol a korábbinál viszonylag könnyebben egymásra találhatnak a felek, de ettől függetlenül is rettentő nehéz. Részben a számtalan előítélet miatt nagy az ellenállás. Előfordult, hogy a bérbeadó arra hivatkozva nem vállalt kisállattal együtt albérlőt, merthogy távozásuk után neki nem lesz pénze a konyhafrontokat lecserélni. De ugyanilyen tévhit, amikor csak kistestű, vagy rövid szőrű kutyát engednének be, mondván, hogy az biztosan kevésbé problémás. És mivel bőséges a fizetőképes kereslet a nem kisállattartók körében, így általában őket választják a tulajdonosok.

A félelem magyarázat mindenre

A bérbeadók 90 százaléka elzárkózik attól, hogy állattartókat fogadjon bérlőként Meszlényi Tamás szerint is, aki nem lát érdemi különbséget Csongrád-Csanád vármegyén belül. Minimális eltéréssel ugyanaz a hozzáállás jellemző Szegeden, mint mondjuk Vásárhelyen, vagy Szentesen. A szakértő szerint főként a félelem a magyarázat, sokan a szomszédoknak okozott kellemetlenségtől, illetve az esetleges károktól tartanak. Találkozott olyan bérbeadóval, akinek egy macskás albérlő után komplett takarítócéget kellett hívnia, ilyen tapasztalattal a háta mögött soha többet nem vállal olyan bérlőt.

Szabályok és magas kaució

Kis-Jakab Réka úgy látja, a legfontosabb az edukáció, hogy enyhüljön a negatív hozzáállás. Az ingatlanszakértő szerint egy jól kidolgozott szerződés kulcskérdés. A legapróbb részletekig tisztázható, hogy milyen esetekben, milyen mértékig felelős a bérlő egy esetleges károkozásnál. A szabályok mindkét félnek biztonságot nyújtanak, a tulajdonost megnyugtatja, a bérlő pedig tudja, mihez kell tartania magát. De ugyancsak megnyugtató kompromisszum lehet egy magasabb kaució, vagy gyakoribb ellenőrzés.

Az ArtHome Ingatlan tulajdonosa szerint a kisállattartók lényegében bármire hajlandóak, csak találjanak helyet maguknak. Ugyan szabályszegés miatt már ők is tanácsoltak el bérlőt, de legtöbbször teljesen problémamentesek, mert kifejezetten ügyelnek a rendre. 

Elkötelezett állatvédő irodaként igyekszünk javítani a helyzeten, közvetíteni a bérbeadók és a leendő bérlők között. Nálunk, az irodában is rendszeres látogatók a saját kutyusaink, mégis azt gondolom nem megy ez az iroda vagy a rend rovására 

– mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában