Szegedi hírek

2024.09.01. 07:00

Turizmus: sok hazai vendég jött Szegedre és környékére

Több vendég szállt meg a vidéki szálláshelyeken június-júliusban, mint a tavalyi rekordévben. A belföldi turisták között Szeged volt a legnépszerűbb, a külföldiek inkább Debrecenbe mentek. A nyár első két hónapjában megugrott a turizmus: a vidéki szálláshelyek összesen 142,8 milliárd forint árbevételt értek el. A nyár első két hónapjában a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint 2,9 millió külföldi és hazai utazó 7,9 millió vendégéjszakát töltött a fővároson kívül.

Suki Zoltán

– Budapest és a Balaton mellett a nyár slágerének számított több vidéki úti cél is a turizmusban. A legtöbb belföldi vendég Szegedre és térségébe, a külföldi látogatók pedig Debrecenbe látogattak - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A legnagyobb vidéki belföldi vendégforgalomnövekedés – a tavalyinál csaknem 6 százalékkal több vendégéjszakával – Szegeden és térségében volt, ahol 127 ezer vendégéjszakát töltöttek a hazai vendégek. A turizmusban második legmagasabb belföldi növekedést Sopron-Fertő térsége mutatta, az első két nyári hónapban 93 ezer hazai vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A szintén dobogós Gyula és térsége 140 ezer belföldi vendégéjszakával közel 3 százalékos forgalomnövekedést ért el.

A belföldiek Szegedet választották

A külföldi turisták viszont Budapest mellett Debrecent választották. Itt a nemzetközi vendégek 245 ezer éjszakát töltöttek a nyár első két hónapjában, több mint 8 százalékkal többet az előző évinél. A Balaton külföldi vendégei is közel 6 százalékkal több, 939 ezer éjszakát töltöttek a térségben, míg a harmadik legnagyobb mértékű, közel 3 százalékos bővülést 129 ezer nemzetközi vendégéjszakával a Mátra-Bükk térsége mutatta.

A vízpart a népszerű a turizmusban

A turisztikai ügynökség szerint az adatokból látható, hogy a települések közül a vízpartiak népszerűsége nőtt a legjobban a meleg nyári hónapokban. A legmagasabb belföldi szálláshelyi forgalombővülést a nyár első két hónapjában Velencén mérték, ahol 38 százalékkal több, 29 ezer vendégéjszakát töltöttek, mint egy éve. 33 ezer éjszakával Balatonkenese is erőteljes, csaknem 28 százalékos emelkedést mutatott, és Makón is több mint ötödével magasabb, 11 ezer vendégéjszakát regisztráltak a nyár első két hónapjában. 

Mások Debrecenbe mentek

A nemzetközi vendégek szálláshelyi forgalmát tekintve a legnagyobb, több mint 32 százalékos növekedést Debrecen érte el, 62 ezer vendégéjszakával. Siófok és Kecskemét is hasonlóan jelentős mértékű, közel 27-27 százalékos mutatott, előbbi 184 ezer, utóbbi 30 ezer vendégéjszakát köszönhetett nemzetközi vendégeinek. A nyár első két hónapjában így a vidéki szálláshelyek összesen 142,8 milliárd forint árbevételt értek el, 12 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ebből mintegy 10,8 milliárd forintot a belföldi turizmus motorjának tekinthető SZÉP-kártyával fizettek a vendégek, ez a belföldiek összes költésének 12 százalékát tette ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában