Szegedi hírek

2024.09.10. 20:00

Chat GPT: Jó kolléga válhat a mesterséges intelligenciából

A mesterséges intelligencia vállalkozásokban való hasznosításáról tartottak ingyenes oktatást kedden a kamarai székházban. A résztvevők megismerhették a Chat GPT működési mechanizmusát és azt is, miként lehet rábírni, hogy megbízhatóan dolgozzon.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Mesterséges Intelligencia a vállalati mindenes címmel tartottak előadásokat kedden a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Az ingyenes oktatásra, amelyet a SZTE Szoftverfejlesztés Tanszékének munkatársai tartottak, több mint százan érkeztek.

Chat GPT
Több mint százan vettek részt a kamara ingyenes oktatásán, amelyen a Chat GPT működési mechanizmusát is ismertették. Fotó: Karnok Csaba

Kevesen használják még a Chat GPT-t

 A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kamara társfinanszírozásában, egy országos vállalkozásfejlesztési projekt részeként szerveztük meg. A célunk, hogy a vállalkozókat közelebb hozzuk a Chat GPT alkalmazáshoz, hiszen ez az új technológia meghatározó változást hoz a mindennapjainkba. Ráadásul az a generáció is megjelenik most már a cégeknél, amely számára alap, hogy ezt használja 

– magyarázta Tráserné Oláh Zsuzsanna, a kamara titkára. Megnyitójában egyébként adatokról is beszélt: mint mondta, az irodai dolgozóknak például csak a 27 százaléka próbálta ki ezt az alkalmazást.

Pedig pont ezen a területen lehetne jól használni a Chat GPT-t. Jánki Zoltán adjunktus, a képzés egyik előadója lapunknak elmondta, konkrét vállalati problémákra jelenthet megoldást bizonyos munkák automatizálása a mesterséges intelligencia jóvoltából.

Tud segíteni például a könyvelési feladatokban, abban, hogy a számlából könyvelt tétel legyen, de készíthet nekünk szerződéssablonokat, adatvédelmi tájékoztatót, illetve bevethető különféle adminisztrációs feladatokra is, például memorandumok készítésére, közlemények vagy összefoglalók írására is

 – sorolta az adjunktus, aki szerint a Chat GPT nem fogja kiváltani az emberi munkát, de nagy támogatást adhat olyan területeken, amelyek nem igényelnek nagy figyelmet és utóellenőrzést.

A mesterséges intelligencia nem gépember

Szabó Zoltán, a Hun-Ren Sztaki tudományos segédmunkatársa a Chat GPT alapjairól beszélt az érdeklődőknek.

Aki használja, többnyire az sem tudja, miként dolgozza fel a mesterséges intelligencia az emberi szöveget, illetve hogyan lehet csökkenteni a hibalehetőségeket, valamint elősegíteni, hogy tényszerű válaszokat kapjunk tőle. Erről a Szegedi Tudományegyetemen van is egy képzés. Annak az ízelítőjét adom át másfél órában 

– beszélt arról, miben tudja ezen a rendezvényen segíteni a vállalkozókat. Elöljáróban pedig leszögezte, a leggyakoribb hiba, hogy sokan úgy kommunikálnak az AI-val, mint egy emberrel, miközben az nem úgy értelmezi a szöveget, mint az emberek.

Aki ilyenbe belefut és emiatt nem tényszerű válaszokat kap, sokszor csalódik benne, pedig csupán rá kell érezni, hogyan kell jól kérdezni vagy utasítani 

– magyarázta.

Érdemes kihasználni a lehetőséget

Jagri Zoltán, a Contec Trade Bt. ügyvezetője telefonjára már telepítette a Chat GPT-t, de mint mondta, még csak most ismerkedik vele.

Bár azt még nem látom, a cégben hogyan és mire tudnám használni, de érdekel, merre tart a világ, ezért jöttem el a képzésre

 – mesélte még a program kezdete előtt.

Az ingyenes oktatást egyébként jövő héten Hódmezővásárhelyen és Szentesen is megtartják, így aki lemaradt, de érdekelné, azokra az eseményekre még regisztrálhat a kamara honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában