Minőségét megőrzi

2 órája

Az ételek bűvöletében zajlik a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Országszerte gasztro-kalandokkal várják a hónapban a látogatókat a múzeumok. Az alsóvárosi Napsugaras Tájházban a szegedi paprika és a tarhonya múltja elevenedik meg, a Móra Ferenc Múzeumban búcsújáró eleink étkei és a folyami ízek is fókuszba kerülnek a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

Koós Kata

„Minőségét megőrzi!” mottóval zajlik november 10-éig országszerte a Múzeumok őszi fesztiválja, amelynek központi motívuma idén a gasztronómia és annak múzeumi vonatkozásai. Szegeden az alsóvárosi Napsugaras Tájház és a Móra Ferenc Múzeum is csatlakozott a programsorozathoz, de Algyőn is várják az érdeklődőket.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, Napsugaras Tájház, Móra Ferenc Múzuem, gasztronómia
Búcsújáró étkeket és a folyami halászat érdekességeit is ismertetik a Móra Ferenc Múzeumban. Archív fotó:  Kiss Zoltán.

Gasztro-utazásokat kínál a Napsugaras Tájház

Szombaton a paprika kapja a főszerepet Alsóvároson. Feldolgozásának folyamatából Kulik Melinda néprajzos muzeológus az októberi népszokások kapcsán már étvágygerjesztő ízelítőt adott lapunknak, ám október 5-én 10 és 18 óra között az érdeklődők még több érdekességet tudhatnak meg Alsóváros egykori legnagyobb kincséről. Hajdanán ugyanis az egész városrészt belengte a szögedi paprika illata, nem volt olyan ház, ahol ne fűzték, szárították, csipödték vagy hasították volna. És persze alig akadt utca, amelynek mosómedencéiben ne csípte volna a lábakat a paprikamag.

Az egész napos családi program során gasztro-utazás keretében elkészítik majd Szeged legérdekesebb paprikás ételeit is, a kézműves játszóházban pedig paprikás díszeket, bábokat lehet alkotni.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, Napsugaras Tájház, Móra Ferenc Múzuem, gasztronómia
Főszerepben a paprika. Archív fotó: Ungár Tamás

Október 19-én a szegedi tarhonya világhódító útját ismerhetik meg a tájház látogatói a szérűtől a világkiállításig. Természetesen tarhonyás ételek is készülnek majd. 

Búcsújáró „falatokkal” készül a Móra Ferenc Múzeum

A Móra Ferenc Múzeumban október 5-én 16 órától Bálint Sándor hitvalló néprajztudós kutatásai nyomán a szegedi búcsújárók által fogyasztott ételek világát tárják a közönség elé egy kétórás előadásban. A szegediek számára a két legfontosabb búcsújáróhely Máriaradna és a szeged-alsóvárosi Havi Boldogasszony kegytemplom volt. Az előadás résztvevői megtudhatják többek között, hogy miként fogadták a szegediek a búcsúba hazatérő családtagokat, ismerősöket, melyek voltak a lacikonyhák, továbbá, hogy mit vittek magukkal a hosszú zarándokútra és miket hoztak haza búcsúfiaként.

Tisza-parti város közgyűjteményeként a múzeum munkatársai folyami ízekkel és érdekességekkel is fűszerezik a programkínálatot. Ráadásul múlt és jelen fonódik majd az október 11-én 16 órakor kezdődő előadáson. A 18. századtól, azaz a folyószabályozás előtti időktől egészen napjainkig terjedően fogja ismertetni a szegedi halászat, majd -szaporítás érdekességeit Bárkányi Ildikó néprajzkutató és Sztanó János, a fehértói halgazdaság vezetője.

Október 19-én az Őszi családi matiné kézműves programjaira várják majd a családokat, október 26-ra, a Múzeumok Őszi Éjszakájára pedig rendhagyó tárlatvezetésekkel készülnek az időszaki és állandó kiállításokban.

Termények és mesterségek az Algyői Tájházban 

Az Algyői Tájház is csatlakozott az országos programsorozathoz. Október 9-én 10 és dél között a helyi óvodásokat várják majd interaktív programokkal, amelyek az intézmény állandó kiállításához illeszkedve a kukoricához kapcsolódnak. A gyerekek részt vehetnek kukoricafosztáson, morzsoláson, daráláson. A kézműves foglalkozáson csuhészirmokból és kukoricaszemekből alkothatnak napraforgót, kukoricalisztből pedig finomságokat is készíthetnek, amelyeket meg is kóstolhatnak.

Október 16-a és 24-e között egy kiállításon a Szegedi Napsugaras Egyesület közreműködésével olyan népi kézműves mesterségek tárgyait mutatják majd be, mint a vesszőfonás, tojásírás, fazekasság, csipkeverés, bőrművesség, gyöngyfűzés, csuhéfonás, gyékényfonás és a hímzés. Október 28-ától 31-éig pedig kézműves és gasztro-programokra várják a gyerekeket az őszi szünetben. A november 4-i óvodásoknak hirdetett interaktív foglalkozáson pedig a dió kapja majd a főszerepet.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, Napsugaras Tájház, Móra Ferenc Múzuem, gasztronómia
Algyő kukoricát is morzsolhatnak a gyerekek. Illusztráció: Kiss Zoltán  

Nem csak tárgyakat, de identitásunkat őrzik a múzeumok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatot 19 éve indították útjára hazánkban. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a nyitórendezényen úgy fogalmazott, hogy a fesztivál mintegy hatszáz programmal visz minket közelebb a magyar gasztronómiához, és ezáltal mindahhoz, ami többek között magyarrá tesz, megtart minket a hétköznapokban. A fesztivál mottójára reflektálva hangsúlyozta, hogy múzeumaink a kultúránk, a magyarságunk, az identitásunk minőségét őrzik meg tárgyban, közösségben, dallamban, élményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában