Napszínes

2024.07.11. 21:30

Majdnem hongkongi sztár forgatott a Bedőben

Arany T. János

Egy Gingko biloba fa a főszereplője Enyedi ildikó új filmjének, amit a világhírű hongkongi sztárral, Tony Leung-gel forgat. A sztárok helyett Bánhidy Zoltán és Verhás György mutatták meg a híres fát. Fotó: Arany T. János

Fotó:

Életem meghatározó filmélménye a Szerelemre hangolva Wong Kar-waitól, amelyben Maggie Cheung és Tony Leung Chiu Wai epekednek egymásért gyönyörű képekben komponálva varázslatos muzsika mellett. Tony Leung Ázsia egyik legnagyobb filmsztárja, egy élő legenda, akit a Szerelemre hangolva főszerepéért már 2000-ben a legjobb színésznek választottak Cannes-ban, tavaly pedig Velencében ismerték el Arany Oroszlánnal az életművét.
Leung nemrég Budapesten járt, Enyedi Ildikóval forgatott a Füvészkertben. Az Oscar-jelölt magyar rendező készülő filmjének, a híres színészekkel teli Csendes barátnak egy Gingko biloba fa a főszereplője. A film cselekménye több mint egy évszázadot ölel fel, a középpontjában a fa kapcsolata áll a különböző korokban élő emberekkel.

Fotó: Arany T. János           

Az ősi növényfajból az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kertjében is áll két példány, de sajnos Ásotthalmon egyelőre úgy tűnik, nem forgat Enyedi Ildikó és Tony Leung.

A fa a jégkorszakot rokonai közül egyedüli fajként vészelte át Kínában. Ott ismerték meg az európaiak, ezután gyorsan kedvelt dísznövénnyé vált. Európába 1758-ban hozták be Kína Csöcsiang tartományából, ahol templomkertekben találták meg. Tavasztól őszig szedhető leveleit gyógyászati célokra hasznosítják. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában