Szegedi hírek

2024.07.12. 18:13

Focista és szurkoló robotokat is építettek a diákok a kamara nyári táborában - Galéria

Pörgő-forgó, cipekedő, bicikliző, sőt focizó és gólörömöt ünneplő robotokat is építettek és programoztak az általános iskolás táborozók a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara robotika táborában. A zárórendezvényen a táborozók mellett a robotépítési és -programozási versenyeken sikeresen szerepelt vármegyei csapatok is bemutatkoztak.

Koós Kata

Korántsem „gyerekjátékokat” építettek és programoztak a diákok. Bemutatóikkal lenyűgözték a felnőtt közönséget. Fotó: Gémes Sándor

Az elmúlt héten az általános iskola alsó tagozatos diákjainak, ezen a héten a felső tagozatosoknak rendezett robotika tábort a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK). A második turnus táborozói záróprogramként pénteken a nagyközönségnek is bemutatták a hét folyamán épített és programozott robotcsodáikat. A diákok egyenként járultak a bemutatóasztalhoz, és Rozgonyi-Borus Ferenc táborvezető segítségével beavatták a nézőket a robotok felépítésének és működésének rejtelmeibe. Munkájuk gyümölcsét minden alkalommal lelkes tapssal méltatta a közönség. Készítettek vidámparkot óriáskerékkel és forgóval, színérzékelő kerékpárost, gólörömöt ünneplő Eb-szurkolókat, labdát rúgni képes focistákat, fizetős parkolót, sőt egy komplett gyári rakodó futószalagot is.  

Fotó: Gémes Sándor 

Horváth Gábor, a CSKIK képzési vezetője lapunknak elmondta, a kamara harmadik éve rendezte meg a tábort, de immár öt esztendeje kiemelt szerepet játszik a gazdasági önkormányzat életében a robotika és a digitalizáció. 

– A programjainkkal a gyerekek számára szeretnénk közelebb hozni a robotika világát. A vármegye egész területén végezzük ezt a munkát, az óvodások felé is nyitunk, a Somogyi-könyvtár munkatársaival óvodásoknak tartunk foglalkozásokat, nyilván az ő szintjükön, az irányok és színek használatával. A nagyobb korosztály, az általános iskolások számára pedig szakköröket és táborokat is tartunk – mondta el a képzési vezető. Az idei nyáron összesen 45 általános iskolás diákot táboroztattak. A délelőttök robotépítéssel, a délutánok üzemlátogatásokkal teltek. Ellátogattak például az SZTE Mérnöki Kar laborjába, a 3D nyomtató központba, a Florin Zrt. és a CarboLand telephelyére. 

– Olyan helyekre mentünk, ahol automatizált, digitalizált, robotizált rendszereket láthattak, hogy valós körülmények között meríthessenek inspirációt a projektjükhöz – részletezte Horváth Gábor. 

A zárórendezvényen a táborozók mellett a WRO és ERC robotépítési és -programozási versenyen sikeresen szerepelt vármegyei csapatok is bemutatkoztak. Az SZTE Gyakorló Általános Iskola diákjaiból álló, Özvegy Judit tanárnő által felkészített csapat zöldségszállító robotjával, a Zákányszéki Általános Iskola Gieth Zoltán pedagógus-rendszergazda által felkészített csapata parkrendező robotjával nyűgözte le a közönséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában