Bulvár-celeb

2024.08.29. 06:32

Ismét támad a mustgáz: így kerülhetjük el a tragédiákat

Halálos lehet, de tudunk ellene védekezni.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: alessandro guerriero

Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A Nébih alapos szellőztetést javasol a borkészítésre használt helyiségekben, a levegő vizsgálatára pedig a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják. 

Ezzel egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy indokolt-e az óvatosság, a bor forrásakor keletkező mustgáz ugyanis nagy koncentrációban halált okozhat - írták.

Ha a láng derékmagasságban vagy annál lejjebb tartva kialszik, a pincét azonnal el kell hagyni.

A szüret különleges időszak a borászok életében, de ilyenkor is figyelmesen és felelősségteljesen kell végezniük a munkájukat, hogy elkerüljék az azzal járó veszélyeket - olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!