Helyi életstílus

2022.11.10. 18:39

Nyitott kapukkal várnak a műhelyek

Címkék#Szentes

Útjára indult a Nyitott műhelykapuk programsorozat: a Koszta József Múzeum és a Szentesi Művelődési Központ együttműködésében első alkalommal a csipke kialakulásának rövid történetével és a csipkefajtákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, majd a szakköri foglalkozásba is betekinthettek.

M. A.

A Gólyás házban Szoboszlai Barbara, a Koszta József Múzeum munkatársa ismertette a csipke történetét. Előadásából kiderült, hogy a könnyed, dekoratív anyag az olasz reneszánsz során élte virágkorát, de a barokk és rokokó korszakokban is szívesen alkalmazták, míg Magyarországon a 19-20. század fordulóján, a szecesszió korában használták leginkább.

Elhangzott, a legismertebb a francia és az olasz, illetve a brüsszeli csipke – a belga városban egy időben már 6 éves kortól oktatták a csipkeverést. Ezen a téren nekünk, magyaroknak sincs szégyellnivalónk, a halasi és a gömöri csipke vagy a csetneki horgolt csipke is méltán ismert.

A szentesi foglalkozáson vert csipkét készítenek a résztvevők: ez több szálból készül, az orsókra tekert fonálból egy speciális párnára tűzött gombostűk segítségével készítik el.

– Sokféle kézimunkát kipróbáltam már, de ezt még nem, kíváncsi voltam, hogy milyen. Nagyon oda kell figyelni munka közben, mert nagyon aprólékos, ráadásul könnyen összegubancolódhatnak a fonalak – mesélt a csipkekészítésről Mészáros Imréné.

 

Legközelebb jövő hét csütörtökön délután fél öttől várják nyitott kapukkal látogatókat a Gólyás házban, akkor a hímzésről tartanak ismeretterjesztő előadást a múzeum munkatársai, valamint a szakkör munkájába lehet majd bepillantani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában