300-400 forint a kovászolni való kilója

2021.08.04. 10:28

Javában tart az uborkaszezon

Jó az idő a kovászolni való uborkának, van is belőle bőven, a jellemző ára 300-400 forint kilónként. Egy petőfitelepi konyhakertben annyi terem, hogy eladásra is jut belőle, nincs gond az értékesítéssel, ahogy megnő, már szedik és viszik is.

Kovács András

Szeged, 20210803. Uborkaszezon: kiskerti, háztáji uborka, kovászos uborka, hordós uborka. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A hétvégén az egyik közösségi oldal helyi csoportjába tette fel Vigh Károlyné lánya, hogy édesanyja szép kovászolni való uborkát kínál a Pápai utcában. Ez így is van, mostanában azon­­ban már nem teszi ki a ház elé a leszedett terméket, telefonálnak, becsöngetnek a közelben lakók, az ismerősök, elfogy így is. Kedd reggel is éppen rendelésre szedett egy kisebb vödörrel.

– Fürtös fajta, 300 forintért adom kilóját. Ismerem nagyon jól, pedig már legalább 10 éve nem vettünk uborkavetőmagot a gazdaboltban. Az biztosan valami keresztezett, ez pedig igazi ősmag. A legszebbeket hagyom meg szaporításra, de van úgy, hogy elbújik valamelyik, s mire megtalálom, az már csak magnak jó – beszélt a nem feltétlenül kertészeti tankönyvekbe illő termesztéstechnológiáról.

Megtudtuk, ez már másodvetés, a fejes saláta helyére került, és egészen októberig mindig van uborkája. Nem folyton ter­­mő, hanem ha valahol már „vége”, vet egy-két újabb sort, akár még augusztus közepén is. Nagyon örült az utóbbi napok esőzésének, így megspórolhatott néhány locsolást.

Vígh Károlyné nemcsak termeli, kovászolja is az uborkát, hordóban és üvegben is.
Fotó: Frank Yvette

Nemcsak termeli, kovászolja is az uborkát, hordóban és üvegben is. Az utóbbiból éppen volt egy mutatóban a kerti asztalon. – Csak azt teszem bele, amit édesanyám is használt hosszú évtizedeken keresztül. Kapor, szőlőlevél, só, víz és a mórahalmi kovászos cipó. Utóbbiból heti kétszer amúgy is vásárolok, és tökéletes az uborkához.

A tarjáni kispiacon a sor elején két egymással szemben áruló úr is kínált uborkát, egyikük a salátának való nagyobbat 250-ért, a kovászolni vagy savanyítani való kisebbet 400 forintért adta kilónként. Az utóbbi, körülbelül hasonló mi­­nőségben a Budapesti körúti zöldségesnél 458 forintba került, mellette magyar kígyó­uborkát is kínáltak 600 forintért. Hiába van szezon, a multik szórólapjait átfutva csak egynél találtunk uborkát – készleten persze mindenütt van –, az eredetileg 499 forintos árut 36 százalékos engedménnyel, 319-ért kínálták.

Fotó: Frank Yvette

– A hajtatott uborkánál a ter­­mőterület és a termésmennyi­ség is stagnált. A pandémia azonban itt is hatott, a járvány kitörésének idején az uborka piaca szintén megtorpant, ami a tavaszi, fűtött állományok ér­­tékesítési áraira nyomta rá a bélyegét. A nyári időszakra – vagyis mire a hideg hajtatott kultúrák szedése elkezdődött – az árak normalizálódtak, ezt követően az elmúlt évek átlag­árai voltak jellemzőek a szezon végéig – értékelte a tavalyi évet Apáti Ferenc, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Végleges adatot csak 2019-re találtunk a KSH-nál: 656 hektárról 26,7 ezer tonnát takarítottak be, a felvásárlási átlagár 192, a termelői-piaci 390 forint volt tavalyelőtt.

 

Konzervipari alapanyag

Az uborka őshazája Kelet-India, Kína, Elő-Ázsia. Arrafelé legalább 3000 éve, hazánkban a XIII. század óta termesztik. Táplálkozási jelentősége nagy, tartósítása egyszerű, ezért a konzervipar nagy tömegben dolgozza fel. A savanyításon kívül újabban mélyhűtéssel is sokat konzerválnak már. Az uborkatermesztés legfontosabb tájai Nagykőrös és Kecskemét környéke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában