Ökölvívás

2 órája

A magyar boksz jövőjéért Kovács Kokó István újra felveszi a kesztyűt

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) közgyűlése november 9-én választhatja meg elnöknek a magyar ökölvívás ikonját, Kovács Kokó Istvánt. Atlanta bajnokának bőven vannak aggályai, hiszen jelenleg a MÖSZ-nek a jelölési rendszere is átláthatatlan a tisztségek megválasztására. Kokó már tárgyalt az IBA és a World Boxing képviselőivel, s úgy látja, még nincs itt az idő arra, hogy biztosra vehessük azt, hogy a magyar ökölvívás melyik szervezetbe tagozódjon be.

MW

Ökölvívás - Profi gála Budapesten

Fotó: Hegedüs Róbert

2024. november 9-én a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közgyűlése elnököt választ, Kovács Kokó István rengeteg klub kérésére vállalja az indulást, és nagy szükség is van új vezetőre, hiszen tavaly november óta három fős ügyvivő testület irányítja a szövetséget. A közgyűlésnek összesen három napirendi pontja lesz – írta meg a Magyar Nemzet.

Káosz a rendszerben

A közgyűlés először az ügyvivői testület beszámolója a megválasztása óta eltelt időszakban végzett tevékenységéről, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség 2024. évi gazdasági helyzetéről, valamint a XXIII. Nyári Olimpiai Játékokról tárgyal először. Ezt követőn a folyamatban lévő jogi eljárások összefoglalása kerül napirendre. Végül a tisztújítás kerül terítékre, amelynek keretében megválasztják a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökét, elnökségét, tagjait, az ellenőrző testület elnökét és tagjait. A három fős ügyvivő testület ideje lejárt, mert november 9-én újra lehet elnöke a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek. És ha a klubok többségén múlik, akkor nem is akárki, hanem a sportág hazai ikonja, az amatőrök és a profik között mindent címet megnyert, olimpiai bajnok Kovács Kokó István.

A közbeszédben már évek óta benne volt, vajon miért nem én vagyok a szervezet első embere. Korábban nem állt módomban ezt a szolgálatot elvállalni, ugyanis a Nemzetközi Bokszszövetség, az IBA főtitkáraként nem tölthettem be ezt a tisztséget betölteni. Most, miután hazaköltöztem, helyzet van, és ha a sportág közgyűlése bizalmat szavaz nekem, készséggel vállalom a magyar ökölvívás irányítását, újbóli felemelését, és elkötelezetten szolgálom szeretett sportágamat

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek a magyar bokszlegenda. A profik között magyarként először világbajnoki címet szerző egykori bunyós minden alkalommal és minden megkeresőnek megerősítette, igen, vállalja a megméretést, ha jelölik, elindul az elnöki tisztségért. Igaz, aggályai vannak bőven az elnökválasztással kapcsolatban.

A jelen rendszerben kideríthetetlen, hogy kik és hányan jelöltek valakit elnöknek a MÖSZ élére, illetve egyéb tisztségekre. Ugyanis a választás eljárási rendje nem ismert, és a kluboknak, a sportág vezetőinek vagy a MÖSZ címére levélben, vagy a szakszövetségen kívüli, ismeretlen tulajdonú privát gmail címre kell a jelöléseiket elküldeni. Ettől kezdve senki sem tudja, beérkezett-e a jelölése, és kit szeretne az elnöki székben látni, és azt sem ismert, hogy kik felügyelik az elektronikus jelöléseket

– állítja Kokó, aki azt sem érti, vajon az ügyvivő testület 2024-es határozatai – többek között a tisztújító közgyűlésről vagy Hámori Luca olimpiai jutalmának felemeléséről – miért nincsenek fent a szövetség hivatalos honlapján.

Teljes szerkezeti átvilágítás indokolt, mivel a jelenlegi rendszer életképtelen, nem tölti be a szerepét. Napra kész kommunikációt vezetnék be, hiszen most egyszerűen ilyen nem is létezik a szövetségnél

– mondta el kritikusan a sportvezető.

A bokszot nem lehet eltörölni

Kovács István szerint jelenleg nem releváns, hogy a MÖSZ az IBA tagszervezete marad-e vagy átlép a World Boxingba. Amíg utóbbi nem felel meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támasztott elvárásoknak, addig nem léphet az előbbi helyébe, és így nem ismeri el a szervezetet a NOB, ezért nem lehet az olimpiai boksztorna szervezője. A sportvezető mindkét szervezettel tartja a kapcsolatot, és jelenleg nem kell még dönteni arról, hogy a magyar szövetség melyik úton menjen tovább – írta meg a Magyar Nemzet.

Jelenleg a teljes jogkör helyett partneri kapcsolat jöhet létre a World Boxing és a NOB között, ez pedig garantálhatja az ökölvívás olimpiai részvételét. Ráadásul az IBA nem is akar megfelelni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kritériumainak, függetlenül attól, hogy Thomas Bachnak vagy másnak hívják a NOB elnökét. Ha az ökölvívás ki is marad Los Angelesben az olimpiai sportágak közül, 2032-ben, a brisbane-i nyári játékokon mindenképpen visszatér. Ezért fontos, hogy az ökölvívás itthon benne maradjon a támogatott sportágak között, hiszen ez az a sportág, amit sosem lehet eltörölni

fogalmazott Kokó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában