Gratulálunk

2024.06.19. 15:24

Ők nyerték a K&H mozdulj! az év tesitanára országos díjakat

A napokban hozta nyilvánosságra az országos szavazás végeredményét a Magyar Diáksport Szövetség, így hétfőn, kedden és szerdán kiderült, kik az ország legnépszerűbb testnevelőtanárai. Idén a „K&H mozdulj! az év fiatal tesitanára” a kaposvári Czebei Ádám, a 200 fő alatti kisiskolák kategória győztese a békési Hegedűs Ferenc, a 200 fő fölötti nagy iskolák kategória nyertese pedig a nyíregyházi Sira Krisztina.

MW

Czebei Ádám, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Berzsenyi Dániel Tagiskolájának tanára

Forrás: MDSZ

Izgalmas megméretés zajlott a testnevelőtanárok körében az elmúlt két hónap során, hiszen kétfordulós szavazással megválasztották az ország legnépszerűbb testnevelő pedagógusait. A díj ezúttal nem kifejezetten szakmai, hanem népszerűségi jellegű, hiszen a kezdeményező MDSZ mind a jelölést, mind a szavazást a közönségre bízta. „A gyerekek mozgáshoz fűződő viszonyában óriási szerepe van a testnevelőtanároknak, hiszen a legtöbb fiatal szinte csak a tesiórákon mozog rendszeresen. A tesitanár így egy életre meg is tudja szerettetni a mozgást, de akár el is távolíthatja a gyerekeket a sporttól. Az MDSZ a szavazással azokat a testnevelőket szeretné kiemelni és elismerni, akik a gyerekekkel megszerettetik a mozgást, képesek elérni, hogy a mindennapos testmozgás beépüljön a diákjaik életébe, továbbá saját egészséges életvitelükkel példát mutatnak a gyerekeknek.” Ezt a célt fogalmazta meg Balogh Gábor MDSZ-elnök az első népszerűségi szavazás háttereként.

Sira Krisztina, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola tanára
Forrás: MDSZ

A program a társadalom aktív életmódjának támogatásában hosszú ideje elkötelezett K&H Bank támogatásával és a Mediaworks média-együttműködésével zajlott. „Minél hamarabb beépül a sport a mindennapjainkba, annál nagyobb az esélye annak, hogy a mozgás – hobbiként vagy versenysportként – egy életen át elkísér minket, megalapozva ezzel egészséges, teljes életünket” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Gyermekkorban ebben a szülőkön kívül a testnevelőtanárnak van a legfontosabb szerepe, ezért a „K&H mozdulj! az év tesitanára” díjjal azokat a pedagógusokat helyezzük reflektorfénybe, akik elültetik diákjaikban a sport szeretetét, és így a fiatalok örömmel veszik fel a tornacipőt akár az iskolában, akár azon kívül.”

A szavazásra bárki jelölhetett tesitanárt: diák, szülő, vagy kolléga is. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy országszerte rengeteg, 5400 jelölés érkezett 1050 tesitanárra. A jelölteket az MDSZ három kategóriába sorolta be:

  • 200 fő, vagy az alatti iskolákban tanító testnevelő,
  • 200 fő fölötti iskolában tanító testnevelő,
  • 30 év alatti, fiatal testnevelő.

A beérkezett jelölteket az MDSZ vármegyénként és kategóriánként maximum 5 főre szűkítette. Ezt követően került sor a megyei/budapesti szintű szavazásra a vármegyei médiacentrumok online felületein. Aki a jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapta, az lett a megyében az Év tesitanára, külön-külön a 3 kategóriában. A megyei szavazás hatalmas érdeklődés mellett zajlott, a jelöltekre összesen több mint 140 ezer szavazat érkezett! A megyei nyertesek a díjakat: feliratozott pólót, továbbá egyenként 33.000 Ft értékű Hervis sportszervásárlási utalványt az elmúlt hetekben kapták meg.

Az országos szavazás május 21. - június 10. között zajlott a vármegyei és budapesti győztesek részvételével. A három hetes voksolást ezúttal is hatalmas érdeklődés övezte, hiszen az össz-szavazatok száma átlépte a 150 ezret. A három fődíjast a bejelentés alkalmából az MDSZ saját iskolájában lepte meg egy testnevelésóra alkalmával június 17-18-19-én, így a nyertes pedagógus a gyerekek és kollégák körében ünnepelhette meg először a megtisztelő címet.

A K&H mozdulj! az év fiatal tesitanára: Czebei Ádám, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Berzsenyi Dániel Tagiskolájának tanára, aki így fogadta az elismerést:

„Már a jelölés is nagy megtiszteltetés volt számomra, és nagyon meglepett a megyei cím elnyerése is. Az pedig végképp különleges, hogy az országos szavazáson én kaptam a fiatal tanárok között a legtöbb szavazatot! Nagyon köszönöm minden diákomnak, szülőnek és kollégának, aki akár egy szavazatot is leadott rám. Ez a cím megerősített abban, hogy a testnevelői pályán tovább dolgozzak, és azt szeretném, ha a kezeim alatt lévő gyerekek megszeretnék a mozgást, megtalálnák a saját sportjukat, és akkor is megmaradna a mozgás az életükben, ha már nem járnak iskolába.”

A K&H mozdulj! az év tesitanára a 200 fő alatti iskolák között Hegedűs Ferenc, a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanára, aki így nyilatkozott:

„Mióta tanítok, 42 év alatt nem éreztem ennél felemelőbb érzést. Nagyon meghatódtam, amikor a kollégáim és tanítványaim berontottak a terembe, és közölték velem a jó hírt. Nehéz leírni ezt a szeretetet és hálát, amit érzek. Örülök, hogy ebben a formában ismerték el azt a munkát, amit a sérült, kisegítő iskolások körében végzek, akik nyitottsággal, megfelelő módon motiválva a maguk szintjén képesek fejlődést elérni.”

A K&H mozdulj! az év tesitanára a 200 fő fölötti iskolák között Sira Krisztina, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola tanára, aki szintén megosztotta velünk gondolatait:

„Csodálatos érzés ez egy pedagógus életében, olyan álmom vált valóra, amire nem is gondoltam, hogy én lehetek az év tesitanára! 32 éve tanítok, és elmondhatom, hogy ez a legnagyobb elismerés, amit kaptam, hiszen ezt a gyerekektől és a szülőktől kaptam. Visszaigazolása annak, hogy jó az, amit csinálok, nagyon szeretem a munkámat, igazán szívvel-lélekkel teszem a dolgomat. Én nem mentem el a versenysport irányába, hanem az a célom, hogy jól érezze magát a gyerek a tesiórán, örömmel jöjjön. Szeretném megtanítani minden szükségesre, de fontos, hogy közben ők ezt ne érezzék kényszernek, hanem örömmel mozogjanak. Ezért sokat dicsérem őket, amiért nagyon hálásak, csillog a szemük, láthatóan inspirálja őket, engem pedig ez tesz boldoggá.”

Hegedűs Ferenc, a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanára
Forrás: MDSZ

Az országos győztesek díja egy-egy feliratozott melegítő, továbbá egyenként 330.000 Ft értékű pihenőutalvány, előbbit már a bejelentéskor, utóbbit a díjátadó ceremónián, június 25-én kapják meg.

A Magyar Diáksport Szövetségről

A Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskolás gyermekek mozgásfókuszú egészségfejlesztésével foglalkozó civil szervezet. Célja, hogy

  •  a gyerekeket rendszeres mozgásra ösztönözve elősegítse egészséges, boldog jövőjüket;
  •  segítse az egészségtudatos közösségi kultúra kialakítását, a rendszeres testmozgás hatásainak tudatosítását, növelje a testmozgás iránti elkötelezettséget;
  • programjaival segítse az iskolai keretek között zajló testmozgás lehetőségeinek bővítését;
  • országos hálózata segítségével támogassa az iskolákat az egészségfejlesztő programjaik megvalósításában és az ehhez szükséges infrastruktúra, eszközök, tudás bővítésében, továbbá belső és külső együttműködéseik kialakításában.

Az MDSZ a tanév elején elindította az Aktív Iskola védjegyrendszert, amelynek keretében 300 általános és középiskolában a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet épül, számos mozgásösztönző program valósul meg, elérve ezzel közel 100 ezer iskolás gyermeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában