S.E.R.E.G.

2024.06.19. 15:02

Kulisszatitkok a laktanyából (videó)

A megújult Magyar Mozgókép Fesztivál (Moz.Go) készülőben lévő magyar filmek kulisszatitkaiba is betekintést engedett a közönségnek. A rendezvényen a S.E.R.E.G. című hatrészes, a katona hivatást bemutató, akciódús sorozat is bemutatkozott Veszprémben.

MW

Jelenet a S.E.R.E.G. című filmből

Forrás: Megafilm Service

A sorozat katonai szakértője, Pálinkás Szilveszter főhadnagy vezette a színészek kiképzését, ő tervezte meg a filmben látható katonai műveleteket, segített a motívumkeresésben, sőt szereplőként is részt vett az alkotómunkában. Művelettervezői tapasztalata mankóként szolgált a Somogyi György és Bendi Balázs nevével fémjelzett forgatókönyv megírásakor, elsődlegesen a katonai terminológia és a kivitelezhető, életszerű jelenetek felépítése kapcsán.

A forgatást megelőző időszakban nagy felelősség és munka hárult rám –emelte ki a főhadnagy.

Mind a színészek, mind a stáb részére szükséges volt bizonyos mértékű kiképzés. A színészek esetében mindenki azt a képzést kapta meg, amit a saját karaktere igényelt. Ez egy-egy színésznek olykor túl nagy terhelés volt, másoknak kevésbé. Mindenki más felkészültséggel, más testalkattal érkezett, figyelni kellett a fokozatos terhelésre. A forgatás meglehetősen intenzív volt, egy-egy nap folyamatosan taktikai mozzanatokat kellett végrehajtaniuk, ami rendkívül fárasztó

– mondta, majd hozzátette, igyekezett minden olyan tudást átadni, ami a mai modern harcászatban jelen van, korszerű film készül. A sorozatban múlt és jelen is szerepel, próbált különbséget felmutatni mind felszerelésben, mind harceljárásokban, hogy látható legyen az a fejlődés, ami a két korszak között megvalósult.

Láthatunk a filmben tartalékosokat, akik szinte egy alapkiképzést kaptak és rohamlövészeket, akiknek extrém feladatokat kellett végrehajtaniuk, mint például az épületharcászat. A fegyvert tudni kell irányítani, mozogni vele, és ugyanaz a felszerelés van rajtuk, ami a rohamlövészeken – árulta el Pálinkás Szilveszter.

A haditechnika iránt érdeklődő nézőkre is gondoltak az alkotók: működés közben láthatunk harci járműveket, fegyvereket és egyéb harci eszközöket a filmben.

A Magyar Honvédség különböző helyszínein forgatták a filmet

A kerekasztal-beszélgetésen Helmeczy Dorottya, a Megafilm Service vezető producere és ügyvezetője, Annus Péter, a S. E. R. E. G. line producere, Dombrovszky Linda, a sorozat rendezője és Somogyi György forgatókönyvíró vett részt.

A történet a múltból indul a jelen felé, megjelenik egy családi szál: a főszereplő fiát beveszik a seregbe, ahol férfivá kell válnia.

Megjelennek a nők és a szerelmi szálak is, amelyeket elsősorban abból a szempontból mutatnak be, hogy milyen problémákkal, kihívásokkal szembesül egy nő a katonai közegben és miképp tudják támogatni a férfiakat.

A sorozat főszereplőjét, Győrbíró Zsoltot Csórics Balázs alakítja. Riválisa, egykori parancsnoka Kamarás Iván, Zsolt fia, Marci szerepében Séra Dánielt, Zsolt felesége, Petra szerepében Balla Esztert láthatjuk. A sorozatban további ismert színészek is szerepet kapnak és visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is, aki most 23 évvel később vezérkari tábornokként tűnik fel.

A beszélgetésen Helmeczy Dorottya elárulta, a katonai sorozat ötlete úgy merült fel, hogy gyártóként folyamatosan figyelik az aktuális trendeket. Érezhető volt, hogy egy ilyen témájú produkcióra szükség lehet, hiszen a világban olyan folyamatok zajlanak, amelyek sok konfliktussal járnak – a Magyar Nemzet cikke további részletekkel ITT olvasható.

A Megafilm Service hat részből álló katonai sorozata, a S. E.R. E. G. a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával, a TV2 koprodukciójában, a Magyar Honvédség közreműködésével készült. A történet ősszel lesz látható a csatornán.

A sorozat előzetese itt tekinthető meg:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában