Német–magyar

2024.06.19. 12:30

Dárdai felfedezettje, a német védelem pillére Willi Orbánt dicséri

Maximilian Mittelstädt számára különleges lehet a magyar válogatott elleni Európa-bajnoki csoportmeccs, hiszen a Stuttgart játékosa hazai pályán játszhat, másrészt egykori edzője, Dárdai Pál miatt erős szál fűzi a magyarokhoz. A német középhátvéd a szerdai mérkőzés előtt Sallai Rolandot is dicsérte.

MW

A német Maximilian Mittelstädt (b) és a skót Anthony Ralston a németországi labdarúgó Európa-bajnokság Németország és Skócia között az A csoportban játszott nyitómérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2024. június 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szilágyi Anna

A Svájc ellen elveszített meccs után rengeteg kritikát kapott Marco Rossi a védelem összeállítása miatt, a skótok elleni sima győzelem után a német kapitánynak, Julian Nagelsmannak nem voltak ilyen gondjai. Főleg úgy, hogy a házigazdák a kilencven perc alatt mindössze egy kapura tartó lövést engedtek az ellenfelüknek, a német védelem megbízhatóan teljesített, soraiban Maximilian Mittelstädttal, aki korábban Dárdai Pál játékosa volt.

Remekel az újonc 

Mittelstädt a jelenlegi német válogatott egyik meglepetésembere. Egy évvel ezelőtt ilyenkor éppen kiesett a Bundesligából a Dárdai Pál vezette Herthával, a neve természetesen szóba sem került a nemzeti csapatnál. Tavaly nyáron a Stuttgart mindössze 500 ezer euróért vette meg, ami aprópénz a nemzetközi futballban. Most pedig nemcsak tagja a német válogatottnak, hanem stabil kezdő Julian Nagelsmann csapatában – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A német szövetségi kapitány márciusban hívta be először a keretbe, és Mittelstädt álomrajtot vett, előbb végigjátszotta a franciák elleni 2–0-s győzelemmel véget érő meccset, majd a Hollandia elleni 2–1-es sikerből góllal vette ki a részét. Végig pályán volt a németek első Eb-mérkőzésén is, ami 5–1-es győzelmet hozott Skócia ellen. Dárdai Pál már utánpótlás korában felfigyelt a csiszolatlan gyémántra, aztán nála mutatkozott be a berliniek profi csapatában, amelyben összesen 83 meccsen játszott a magyar edző irányításával – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Orbántól és Sallaitól tart 

Mittelstädt a Hertha saját nevelésű labdarúgója volt, aki nagy munkabírásával jó benyomást tett Dárdai Pálra. 

– Annak idején Maxival nyertük meg az U17-es bajnoki címet. Amint profi edző lettem, azonnal magamhoz vettem. Mindig szorgalmas volt, mindig kedveltem Maxit. Ezért most a Stuttgart meccseit is csak miatta nézem – nyilatkozta korábban Dárdai. A Stuttgart balhátvédje elárulta a német válogatott edzőtáborában, hogy nemrég egy jófajta borral lepte meg Berlinben Dárdai Pált, így mondott köszönetet neki azért, hogy mindig hitt benne. A német védő szerint teljesen más lesz a magyarok elleni meccs, mint a skótok elleni volt, a Bundesligából számára ismerős Willi Orbán és Sallai Roland játékára is felhívta a figyelmet. 

– Orbán jól fejel, és nemcsak a védekezésben, támadásban is eredményes, sok gólt lő jobb lábbal, ez az egyik veszélyes fegyvere. Sallai egyike azoknak a játékosoknak, akik gondolkodás nélkül becselezik magukat a védők közé, és kapura törnek, megkeserítik az ellenfelek életét – fogalmazott Mittelstädt. A két csapat eddig 37-szer csapatott össze, ebből 12 meccset a magyarok nyertek, 13-at a németek, 12-szer pedig döntetlen született – derült ki az Origo oldaláról

Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló 

Németország–Magyarország, Stuttgart, szerda, 18.00.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában