„A rendszerváltozás előtti és az új rendszer harcában győzött az új”

2022.02.26. 20:00

Húsz éve hunyt el Rapcsák András

Húsz évvel ezelőtt, 2002. február 3-án hunyt el Rapcsák András, Hódmezővásárhely akkor hivatalban lévő polgármestere, aki, mint ez a halála két évtizedes évfordulójára szervezett gyertyagyújtáson is elhangzott, nagybetűkkel írta be a nevét a város történelemkönyvébe.

Kovács Erika

Rapcsák András idejében óriási léptekkel fejlődött Hódmezővásárhely. Fotó: Karnok Csaba

Rapcsák András felmenői vásárhelyiek voltak. Nagyapja, Rapcsák Péter vendéglős, az Ipartestület elöljáróságának tagja, a Vigadó és a zöldségpiaci belvárosi vendéglő bérlője, később szállodai portás. Édesapja Rapcsák András középiskolai, majd egyetemi tanár, aki 1967 és 1973 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem rektora volt. 

 

Villamosmérnök lett 

 

Rapcsák András Debrecenben született 1943. július 14-én. Ott végezte el az általános és középiskolai tanulmányait, majd a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán diplomázott 1969-ben. Egyetemi doktori címét a Kossuth Lajos tudományegyetemen szerezte 1977-ben. Diplomája megszerzése után a Tiszántúli, majd a Dél-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat, a Démász fejlesztőmérnöke volt, majd a Hódmezővásárhelyi Metripond Mérleggyárban vállalt munkát, ugyancsak fejlesztőmérnökként. Jó néhány kitüntetést kapott, Kiváló Mérnök díj, Iparági Dicsérő Oklevél, Gábor Dénes-díj övezte munkásságát, 1993-ban pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át. 

 

Rapcsák András a sportban is jeleskedett. 1957-től 1976-ig, vagyis 33 éves koráig teniszezett. 1981-től igazolt sakkversenyző volt. 

 

12 éven át polgármester 

 

Az első szabad választást követően, 1990-ben a közgyűlés vá­­lasztotta meg Hódmezővásárhely polgármesterének. 1994-ben a választáson részt vevők 76,65 szá­­zalékának akaratából újra polgármesterré választották. Ebben az évben a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával ország­gyűlési képviselő is lett, bekerült a parlamentbe. A kereszténydemokrata Néppártból 1997-ben lépett ki, független lett, majd még ebben az évben tagja lett a Fidesz frakciójának. Az 1998-as helyhatósági választásokon a Fidesz és az MDF jelöltjeként vált polgármesterré, a választók 62,81 százaléka szavazott rá. Az 1998-as országgyűlési választásokon az országban egyedüliként, az első fordulóban választották képviselővé, az MKDSZ, a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként. 

Rapcsák András érdemeit Mádl Ferenc köztársasági elnök is elismerte. Fotó: Karnok Csaba

 

Rapcsák Andrást 1999-ben az ellenzéke telekspekulációval, a születésnapja megünneplésének közpénzből való finanszírozásával vádolta meg. Fegyelmit indítottak ellene, majd felfüggesztették a polgármesteri hivatás gyakorlása alól. A több mint egy évig polgármester nélkül működő testület feloszlatását javasolta a Belügyminisztérium, de a parlament ezt nem szavazta meg. Végül a testület 2000 augusztusában magát oszlatta fel. Az időközi választást decemberben Rapcsák András nyerte meg, 51 százalékkal. Győzelme után azt mondta az Origónak: „A rendszerváltozás előtti és az új rendszer harcában győzött az új”. Választási ígérete szerint Rapcsák András kilátásba helyezte, hogy az általa puccsistának nevezett előző képviselő-testület gazdasági döntései átvizsgálásával kezdi működését. 

 

59 évesen hunyt el 

 

A 2002-es választáson már nem indulhatott. Húsz éve, február 3-án az esti órákban otthonában rosszul lett, és az orvosi segítség ellenére sem tudták megmenteni az életét. Rapcsák András 59 éves korában tüdőembóliában halt meg. 

 

Utolsó útjára többek között Áder János, az Országgyűlés ak­­kori elnöke és Orbán Viktor mi­­niszterelnök kísérték utolsó útjára. Almási István, Hódmezővásárhely polgármesteri jogokat gyakorló alpolgármestere gyászbeszédében kiemelte, 1990-ben egy kivételes képességű személyiség került a város élére, Rapcsák András, akit a polgárok azóta is mindig újraválasztottak. 

 

Utat neveztek el róla 

 

Rapcsák Andrást 2003-ban a közgyűlés posztumusz díszpolgárrá választotta. 2007-ben a Szántó Kovács János utcát az 1. és 60. számok között Rapcsák András útnak nevezték el. Születése 65. évfordulójára pedig márványszobrot állítottak a város néhai polgármestere emlékére. 

 

Rapcsák András halálának 20. évfordulója alkalmából a Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezett gyertyagyújtást a néhai pol­­gármester sír­­jánál, a Kincses te­­metőben. Százak vettek részt a megemlékezésen, többek között a család tagjai és a térség országgyűlési képviselője, Lázár János is jelen volt. Juhász Tünde, az egyesület egyik alapítója, alelnöke, kormánymegbízott, így emlékezett rá: 

– Sakkmesterként vérbeli játékosként élte egész életét Rapcsák András. Győzelemre tört és győzött, bármihez fogott. A tudományban a doktori címig jutott. Szabadalmaival és újításaival a tudomány gyakorlati alkalmazásának határait tapintotta – mondta a néhai polgármester sírjánál mondott beszédében Juhász Tünde, az egyesület egyik alapítója, alelnöke, aki emlékeztetett, Rapcsák András debreceni születésű volt, de közszereplőként, hódmezővásárhelyi református ősei nyomdokain haladva, a legvásárhelyibb vásárhelyivé lett. 

 

Jelentős fejlesztések 

 

– Munkásságát országszerte ismerték és elismerték. Az országban bárhol elhangzik a Rapcsák András név, mindenki rávágja, „Hódmezővásárhely polgármestere”. Rapcsák Andrásnak köszönhetjük többek között a Szent István és a Kossuth tér teljes rekonstrukcióját, a Hódtói Sportcsarnokot, a Fekete Sas- és a II. világháborús emlékmű felújítását, az új szennyvíztisztítót, a város teljes csatornázását, az azt követő úthelyreállításokat. Kiváló érzékkel határozta meg városfejlesztési stratégiáját, a kitűzött céloktól semmi nem tántorította el. Utolsó polgármesteri és ország­gyűlési képviselői ciklusában is jelentős fejlesztéseket indított el. A nyugdíjaslakópark, a szociális bérlakások, a fedett uszoda és a fedett teniszcsarnok építése és a 47-es főút négysávúvá szélesítésének megkezdése is a nevéhez fűződik. 

Juhász Tünde hangsúlyozta, Rapcsák András maradandót al­kotott. 

– Tetteivel és áldozatos munkájával örökre bevéste magát az emlékezetünkbe. Azokkal szemben, akik üres, ám annál hangzatosabb ígéretekkel, szólamokkal, hazugságokkal még helytörténeti lábjegyzetben sem maradnak fenn az utókornak, és egészen biztosan a feledés homályába vesznek. Nem úgy, mint Rapcsák András, akire nemcsak húsz év után, de sokkal később is emlékezni fognak a hódmezővásárhelyiek – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!