Vezető hírek

2022.02.03. 19:17

Húsz éve hunyt el Rapcsák András

Rapcsák Andrásra, Hódmezővásárhely egykori polgármesterére, országgyűlési képviselőjére emlékeztek halálának 20.évfordulóján, csütörtökön a Kincses temetőben, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezésében. Az emlékezésen több százan vettek részt.

Rapcsák András tiszteletére sokan gyújtottak mécsest halálának 20. évfordulóján. Fotó: Megyeri József/Rádió7

– Sakkmesterként vérbeli játékosként élte egész életét Rapcsák András. Győzelemre tört és győzött, bármihez fogott. A tudományban a doktori címig jutott. Szabadalmaival és újításaival a tudomány gyakorlati alkalmazásának határait tapintotta – mondta a néhai polgármester sírjánál Juhász Tünde, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület egyik alapítója, alelnöke. 

 

Emlékeztetett, Rapcsák András debreceni születésű volt, de közszereplőként, hódmezővásárhelyi református ősei nyomdokain haladva, a legvásárhelyibb vásárhelyivé lett.

Fotó: Kovács Erika

– Munkásságát országszerte ismerték és elismerték. Az országban bárhol elhangzik a Rapcsák András név, mindenki rávágja, hogy Hódmezővásárhely polgármestere. Neki köszönhetjük többek között Szent István és a Kossuth terek teljes rekonstrukcióját, a Hódtói Sportcsarnokot, a Fekete Sas és a II. világháborús emlékmű felújítását, az új szennyvíztisztítót, a város teljes csatornázását, az azt követő úthelyreállításokat. Kiváló érzékkel határozta meg városfejlesztési stratégiáját, a kitűzött céloktól semmi nem tántorította el. Utolsó polgármesteri és országgyűlési képviselői ciklusában is jelentős fejlesztéseket indított el. A nyugdíjas lakópark, a szociális bérlakások, a fedett uszoda, a fedett teniszcsarnok építése és a 47-es főút négysávúvá szélesítésének megkezdése is a nevéhez fűződik – sorolta. Juhász Tünde hangsúlyozta, Rapcsák András maradandót alkotott, tetteivel és áldozatos munkájával örökre bevéste magát az emlékezetünkbe.

A rendezvény végén a résztvevők virágot, mécseseket helyeztek el Rapcsák András sírján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!