TudósBlog

2010.06.26. 10:06

Doktorandusz konferenciák

A jövő héten rendezi az Informatikai Intézet a számítástudományi doktoranduszok két évente esedékes konferenciáját.

A (CS)2 becenevű (teljes neve Conference of PhD Students in Computer Science) tudományos találkozó fő célja a hazai informatikai doktori iskolák hallgatóinak összefogása, eredményeik rendszeres bemutatása, és a doktoranduszok előadói gyakorlatának fejlesztése. A konferencia anyagai elérhetők a

http://www.inf.u-szeged.hu/~cscs/

vendégoldalon. Itt elérhető a teljes program, a konferencia előadáskivonatai kötete, és minden más szervezési részlet is. 60 előadás lesz, és különféle díjakat osztanak majd ki a szekcióelnökök értékelése alapján. Az előadások egy sorba vannak most rendezve, így mindenki meg tud hallgatni minden előadást. 3 komoly tudományos folyóirat is fogad kéziratokat a konferencia előadásai eredményei témájában. Különszámot jelentet meg az Acta Cybernetica és a Periodica Polytechnica ilyen cikkekből. Az idei konferenciát párhuzamosan rendezzük a matematikusok CSM nevű hasonló rendezvényével.

Szegediként büszkék vagyunk arra, hogy ez az informatikai rendezvény is városunkból indult, országos jelentőségű, és a társintézmények is örömmel vesznek részt hallgatók küldésével. Hasonló intézmény az informatikai felsőoktatási intézmények éves találkozója. Ez utóbbi oktatáspolitikai kérdésekkel foglalkozik.

Persze furcsán hat, hogy az előadók döntő többsége doktorandusz, ők angol nyelven adnak elő, lényegében egymásnak. Korábban komolyabb külföldi részvétel volt, esetenként 10 más országból (még ha ezek a résztvevők között sok magyar anyanyelvű is volt). Az angol mint hivatalos nyelv persze az előadói készségeik fejlesztése végett fontos.

Idén egy nagyon nagy nevű meghívott előadó is lesz: Bruno Buchberger. Ő egyike azon kevés tudósnak, aki élete legfontosabb tudományos eredményét egy tanáráról nevezte el (a Gröbner bázist). A másik általam ismert eset a káosz elméletbeli Wada tavakra vonatkozik.

Csend, esti bor...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!