Szeged és környéke

2019.09.02. 18:40

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésével ismerték el a szegedi kutatót

Címkék#Szeged

Tisztikeresztet kapott a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, aki a szívinfarktus megelőzésének lehetőségeit is vizsgálta az évek során. Leprán István 43 éve oktatja a fiatalokat, akiktől szintén számos díjat kapott már, ezekre büszke igazán.

Kiss Anna

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott az augusztus 20-i központi ünnepségen Leprán István, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára, aki tudományos eredményei, valamint oktatói és oktatásszervezői munkája elismeréseként kapta a díjat. Azt mondja, felemelő érzés volt átvenni, erre a legbüszkébb a kitüntetései kö­­zül, amit nem egyetemi berkeken belül kapott.

Az évfolyam legjobb oktatója

– Emellett a hallgatók által adományozott díjak is jelentősek számomra, hiszen személyre szólóak. Körülbelül 18-20 alkalommal lettem az évfolyam legjobb oktatója, ezt a magyar és az angol nyelvű képzésen tanulóktól egyaránt megkaptam, illetve tíz éven keresztül voltam az intézet oktatási vezetője, ez idő alatt többször is elnyertünk az évfolyam legjobb intézete címet, sze­­rintem ezekre joggal lehetek büszke. Azt gondolom, hogy a most átvett elismerés eddig végzett munkám összegzése, hiszen oktató, kutató és oktatásszerve­­ző tevékenységeimért kaptam. Amióta az intézetben vagyok: ku­­tatok, oktatok. Ennek már 43 éve, 15 évig pedig oktatásszervező is voltam – emelte ki.

Az egyetemi tanár 43 évnyi munka után sem pihen, kutatni szeretne a jövőben. FOTÓ: KARNOK CSABA

Az egyetemi tanár 43 évnyi munka után sem pihen, kutatni szeretne a jövőben. FOTÓ: KARNOK CSABA

Megelőzhető az infarktus

Leprán István már gyerekkora óta vonzódik a biológia és a ké­­mia iránt, számos munkájával járult hozzá gyógyszerek és egyéb kezelések általánossá tételéhez. Többek között abban a csapatban is dolgozott, amely először kutatta a világon a kis dózisú aszpirint.


– Ezt elsősorban infarktusos betegeknél alkalmazzák megelőzés és kezelés érdekében, a hatásosságát állatkísérletek során vizsgáltuk. Bevált, viszont a problémák elkerülése érdekében fontos a megelőzés, már életmódunkkal is nagyban befolyásolni tudjuk az infarktus kialakulását. Emellett a telítetlen zsírsavban dús diéta is a kutatások között szerepelt, ezekre is büszke vagyok. Ahogyan arra is, hogy a hallgatók fontos tárgyként tekintenek a gyógyszertanra, és hogy egy kiváló oktatógárda épült ki az intézetben, miközben a kar oktatása is jelentősen fejlődött. Azt gondolom, ebben szintén volt szerepem, büszkeség számomra – tette hozzá.

Fontos kutatásokkal folytatja pályafutását

Azt mondja, a több mint négy év­­tizedes pályafutásának még nincs vége, ugyanis fontos kutatási feladatok várnak rá. Jelenleg a Dux László professzor által vezetett konzorciumban kutatják a szívelégtelenséget, valamint annak lassítását gyógyszeres és diétás kezelésekkel. Ezen túlmenően a külföldi hallgatók Szegedre csábításában is jelentős szerepet vállal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!