Szeged és környéke

2017.10.17. 11:51

Újabb egyetemi rangsor: orosz egyetemek az élen, a magyarok közül az SZTE a legjobb helyen

A brit Quacquarelli Symonds (QS) ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelte, amelyre 8 magyar egyetem került fel.

Munkatársunktól

A Szegedi Tudományegyetem a 27., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 28., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 30. helyen végzett a brit QS (Quacquarelli Symonds) legfrissebb felsőoktatási rangsorán: A listát kedd reggel hoztak nyilvánosságra - írja az Eduline.


A rangsor első felében szerepel még a Debreceni Egyetem, a Corvinus, a PTK, a Miskolci Egyetem, és a Nyugat-magyarországi Egyetem is.


2014-es indulás óta hasonlítják össze a "feltörekvő" európai országok, valamint a közép-ázsiai államok egyetemeit, amelyek a szakemberek szerint több ok miatt sem tudnak versenyezni a globális felsőoktatási rangsorokat vezető egyesült államokbeli és brit egyetemekkel.


Ahogy tavaly, úgy idén is a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem vezeti a listát, mögötte a szintén orosz novoszibirszki állami egyetem, valamint az észt Tartui Egyetem áll. A tíz legjobb közé került a szentpétervári állami egyetem, a prágai Károly Egyetem és a cseh főváros műszaki egyeteme, a varsói egyetem, a török Bogaziçi Üniversitesi és a Middle East Technical University, valamint a kazahsztáni Al-Farabi Kazakh National University.


A rangsort 8 szempont, az akadémiai elismertség, a munkaerőpiaci elismertség, a kar/hallgató arány, a külföldi hallgatók és oktatók aránya, az intézmények online jelenléte, a PhD-s oktatók száma alapján állítják össze.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!