Szeged és környéke

2009.03.24. 20:27

Requiem Vaszy Viktor emlékére

Szeged - A legendás karmester, zeneszerző és színházigazgató, a 30 éve elhunyt Vaszy Viktor emlékére csendül fel Mozart Requiemje csütörtökön, 19 órától a szegedi dómban. A gyászmisét Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója vezényli. A koncertre a színház jegyirodájában 500 forintért kaphatók jegyek.

Munkatársunktól

– Vaszy Viktor a szegedi nagyárvíz 100. évfordulóján, 1979. március 12-én, a Falstaff kisszínházi próbáján, vezénylés közben ráborult a karmesteri pultra, és csendben elhunyt. Idén az árvízi évforduló miatt különösen sok program volt a városban, ezért tettük későbbi időpontra az emléke előtt tisztelgő koncertet. A darabválasztás oka: Verdi gyászmiséje mellett Mozart Requiemje volt az a mű, amit pályafutása során mindvégig repertoárján tartott – mondja a csütörtöki emlékkoncert dirigense, Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója.

A hangversenyen a Vaszy Viktor által több mint ötven éve alapított és ma már az ő nevét viselő, országosan is egyedülálló oratóriumkórus és az önálló intézményként negyven éve létrehozott Szegedi Szimfonikus Zenekar működik közre. A szólisták többsége a teátrum operatársulatának tagja: Altorjay Tamás, Szonda Éva és Vajda Júlia, valamint jól ismert vendégművészként a tenorista, Szerekován János is.
 

Vaszy Viktor

Vaszy Viktor
– A szegedi színházi-zenei életben bárhová nézünk, azokat az értékeket látjuk, amelyeket Vaszy Viktor hozott létre. Szimbolikus, hogy a színház és a Belvárosi mozi közötti tér, amit 2003-ban Vaszyról nevezett el az önkormányzat, öt év múltán tavaly ősszel bekerült a teátrum címébe is. Így ha a Szegedi Nemzeti Színháznak küldenek levelet, akkor nem a Deák Ferenc utca 12-t, hanem a Vaszy Viktor tér 1-et kell a borítékra írni.

A Vaszy-örökség számomra nem évadtervek vagy konkrét művek interpretációs stílusának másolását jelenti, hanem egyfajta igényességet, minőséget, értékválasztást, közelítést a nagy drámai alkotásokhoz, ahogyan kivételes tehetségével és rendkívül drámai egyéniségével ő is tette – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, aki akkor volt elsőéves egyetemi hallgató, amikor Vaszy Viktor elhunyt. – Ő akkor már nem volt túl aktív, de én még láttam dirigálni. A halála előtti estén a 80 éves Bárdos Lajos tiszteletére koncertet rendeztek Szegeden, én is ott voltam kórustagként, amikor Vaszy köszöntötte a zeneszerzőt.


Párhuzamok

Több párhuzamot lehet felfedezni a legendás előd és [namelink name="Gyüdi Sándor"] pályafutásában: a főigazgató épp 21 éve vezeti a szegedi oratóriumkórust – Vaszy ennyi ideig állt az élén; a szimfonikusok és a teátrum direktoraként is Vaszy örökébe lépett.

– Hivatalból is ennek az örökségnek a továbbvivője vagyok, az a kötelességem, hogy a feladathoz föl is nőjek. Sokszor eszembe jut: vajon mit szólna Vaszy, ha látná a műsortervünket, a zenekarunkat, a színházat. Egészen biztos, hogy néhány dolgon megütközne. Azóta megváltozott a világ, mások a feltételek, szerintem nem az a legfontosabb kérdés, hogy mekkora a társulatunk, hány magánénekesünk van, inkább az: a létrehozott produkcióink minősége megüti-e a mércét. Nyilvánvalóan megüti: sokat fejlődött például a zenekari játék, ma felkészültebb muzsikusokból áll az együttes. Olyan darabok, amelyek évtizedekkel ezelőtt mumusok voltak, ma könnyedén lejátszható művek. A mai előadások perfekciója is meghaladja a harminc évvel ezelőttiekét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!