Túlárazott szerződések

2 órája

Magyar Péter százmillió forintos nagyságrendben szórta ki a pénzt a barátaihoz

A korrupció, az urambátyám szemlélet ellen szavakban harcosan fellépő Magyar Péter a közelmúltban a Diákhitel Központ élén sorra kötött olyan megbízási szerződéseket baráti cégekkel, amelyek indokoltsága erősen megkérdőjelezhető, ráadásul jelentős kiadásokkal terhelte az állami intézményt. A Magyar Nemzet egy összeállításban mutatja be azt a személyi kört, amelynek egyik tagja ma is a Tisza Párt elnökének dolgozik.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közé bejegyzést a közösségi médiában, amelyben azt állította: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar felesleges, ráadásul túlárazott szerződéseket írt alá.

A Magyar Nemzet közben kiderítette, hogy melyik a példaként említett cég:

a Magyar vezette Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést egy bizonyos Troia Media Kft.-vel, 13,34 millió forintért.

A társaság tulajdonosa Trentin Balázs Lajos, aki jelenleg a Tisza Párt egyik szervezője, méghozzá kulcsszerepet tölt be. 

Mára az is kiderült, hogy a Diákhitel Központ korábban a Think & Tank Management Kft.-vel is szerződést kötött. Az a megbízás 14,7 millió forintról szólt, és szintén igen sürgős lehetett, a munkát ugyanis 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni.

A két szerződés körülményeiben több közös pont is akad. Egyrészt mind a kettő éppen csak nem éri el a 15 millió forintot, másrészt mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban úgy vélekedett:

az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig szerinte arra utalnak, hogy a Magyar Péter vezette állami cég ki akarta szórni az év közben megmaradt pénzt.

Rokoni kapcsolatok

További figyelemre méltó személyi kapcsolatra is fényt derített a lap, ugyanis a Think & Tank Management Kft.-nél a hivatalos cégadatok szerint az egyik aláírásra jogosult személy Ézsiás Zsolt Dániel. Az ő neve azért érdekes, mert a Hadházy által felsorolt szerződések egyike a First Voice Kft.-vel jött létre, amit a cég részéről Ézsiás Beatrix szignált.

Némi kutakodás után a Magyar Nemzet talált 

egy egészen más jellegű, nem a Diákhitel Központ által kötött szerződést, amelyben Ézsiás Zsolt az egyik szerződő cég képviselőjeként, Ézsiás Beatrix pedig tanúként szerepel és a feltüntetett lakcímük megegyezik.

Így már nyilvánvaló, hogy nem csupán véletlen névegyezésről, hanem házastársakról vagy közeli rokonokról lehet szó.

Képtelenségeket tartalmazó megbízás

Visszatérve a First Voice szerződésére, a Szabad Európa részletesen írt arról, hogy szinte abszurdba hajló képtelenségeket tartalmaz a megbízás. A fő tevékenysége szerint számítógépes programozással foglalkozó céggel reprezentatív kutatás elvégzésére szerződtek a szak- és felnőttképzésben érdekeltek körében egy új képzési hitellel kapcsolatban.

A szerződést 2020. december 2-án írta alá Magyar Péter és a First Voice részéről Ézsiás Beatrix, de a megállapodás második fejezete szerint erre a napra a cégnek már össze kellett állítania a kérdőívet, és leegyeztetnie a Diákhitel Központ vezetőivel.

Ebből is az a gyanú erősödik, hogy előre egyeztetett, valós munkát  nem igazán igénylő kifizetésről lehetett ebben az esetben szó.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában