Folyamatosan fejlesztik a víziközmű-hálózatot

Komoly fejlesztések indultak a hazai víziközmű ágazatban az utóbbi időben, de még bőven van mit csinálni. Az egyik legjelentősebb probléma a hálózati vízelszivárgás. Ezt V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára mondta lapunknak a Magyar Víziközmű Szövetség Főmérnöki Értekezletén Szegeden.

Suki Zoltán

– A vízműves szakemberek tevékenységét általában akkor veszik észre az emberek, ha valami nem működik. Azonban most elmondhatjuk, hogy egy ilyen csapadékmentes, és rekordmeleg nyár után kiválóan vizsgázott az ágazat, hiszen nem volt általunk elrendelt vízhiány, szemben néhány uniós országgal – mondta lapunknak a Magyar Víziközmű Szövetség Főmérnöki Értekezletén Szegeden V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára.

víziközmű-hálózat, ivóvíz, fejlesztés, hálózat
 Költeni kell még a víziközmű-hálózatra – hangzott el a szegedi szakmai megbeszélésen. Fotó: DM 

Folyamatosak a fejlesztések

V. Németh Zsolt hozzátette, hogy ez az utóbbi évek fejlesztéseinek és a vízműves szakemberek munkájának volt köszönhető. Az államtitkár szerint a hazai víziközmű-hálózat kiépítettsége az Európának az első harmadában van.

– Azonban van egy nem túl jó mutató, a vízelszivárgás, vagyis a hálózati vízveszteség. Ennek kezelésére kidolgoztunk egy programot, és folyamatosan fejlesztjük a hálózatot – magyarázta az államtitkár.

Ugyanezt a problémát említette a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke is. Kurdi Viktor azt mondta lapunknak, hogy nagyon leromlott állapotban van a víziközmű ágazat, 2013-tól a bevételek egyre kevésbé fedezték a költségeket.

ivóvíz, fejlesztés, hálózat
A Főmérnöki Értekezleten az ország víziközmű-szolgáltatóinak és víziparának vezetői találkoztak. Fotó: DM

Kevés volt a bevétel

– Ebben történt tavaly változás. Akkor jelent meg egy miniszteri rendelet, ami a nem lakossági díjakat megemelte, így többletforrás érkezett az ágazatba. Ennek a felhasználása megkezdődött. Most a tűzoltásra koncentrálnak a vízművek. Azokra a helyekre, ahol többek között az üzembiztonságot és a hálózati veszteséget nagyon magas prioritással kellett kezelni. Vagyis még hosszú út áll előttünk, hogy el elehessen mondani, hogy az egész országban magas szintű ivóvíz-szolgáltatás van – mondta a szövetség elnöke.

Szeged jó állapotban van 

Az értekezleten részt vett Szeged alpolgármester is. Kovács Tamás lapunknak azt mondta, hogy a szegedi víziközmű-hálózat az átlagosnál jobb állapotban van, és folyamatosan dolgoznak a fejlesztésén.

A Főmérnöki Értekezleten az ország víziközmű-szolgáltatóinak és víziparának vezetői találkoztak, és az ágazat számára fontos, aktuális kérdéseket vitathatták meg. A szegedi rendezvényen háromszáz szakember vett részt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában