Gyász

2 órája

Elhunyt lapunk egykori újságírója

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Bálint Gyula György, lapunk egykori újságírója, író és irodalomtörténész.

Delmagyar.hu

Első írásait egyetemistaként publikálta az akkor alakult Szegedi Egyetem című újságban. A magyar-történelem szakot elvégezve Pusztamérgesre helyezték ki tanítani, fél év múlva azonban lehetőséget kapott a Csongrád Megyei Hírlapnál, és 1963-ban főállású újságíró lett. A rendszerváltáskor 1991-ben a Délmagyarország-Délvilág gárdájához igazolt, ahol nyugdíjazásáig, 1996-ig dolgozott. Főleg Csongrádról tudósított, amelyet nagyon szeretett.

Bálint Gyula György, elhunyt, Délmagyarország, újságíró
Bálint Gyula György nyolvannyolc éves korában hunyt el.

Mint lapunknak 80. születésnapján elmondta, kötődött a helyhez.

Egy kisvárosban utánajárhattam és segíthettem, hogy változzanak dolgok. Megismertem egy települést, a lakóit, és rájöttem, hogy létezik egy réteg, a kubikosoké. Ezek a művelt emberek a fél világot bejárták. A városban tehát, amely a megye nevét adta, és amely nem hasonlít semelyik másikra sem, a megye ősállapotát találtam meg 

– fogalmazott.

Bálint Gyula György irodalomtörténetből doktorált, emellett pedig novellákat is írt. Először Polner Zoltán, a hírlap irodalmi rovatvezetője kért ilyen írást tőle, később pedig sorra születtek a szegedi témájú, az 56-os eseményekről és az orvosokról szóló írások. Kisregényei és novellái folyóiratokban és napilapokban jelentek meg, majd több kötetben kiadták ezeket.

Ahogy Tóth Béla fogalmazott vele kapcsolatban, a mostani divatos nagy lármában tücsökszó a szava, de ez nem zavarja. Úgy tűnik, magának muzsikál, duzzad a mesélni való mondandóktól.

Bálint Gyula György azonban most már nem mesél többet. Búcsúztatása szeptember 30-án, 9.30 órakor lesz a Foka Ökokikötőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában